Orbán már nem hisz az EU-ban

Orbán Viktor, Tusványos, Tusnádfürdő, Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Vágólapra másolva!
Csak nemzetállami válaszok lehetnek sikeresek az európai gazdasági válságra - mondta Orbán Viktor, aki a Bálványvárosi Szabadegyetemen mondott egyórás beszédet. Orbán örült a Közgép sikereinek.
Vágólapra másolva!

Közel egyórás beszédet tartott Orbán Viktor szombat délelőtt a 24. tusnádfürdői szabadegyetemen. Beszéde első része a világpolitikai víziójáról szólt, amely során többször ekézte az Európai Uniót, amely komoly hibát követett el, amiért csak 2004-ben vette fel a közép-európai országokat, szerinte a gazdasági válságra adekvátabb választ tudott volna adni az EU, ha már a '90-es években tagok lettünk volna.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Lényegében arról beszélt, hogy az EU-nak befellegzett, a jelenlegi intézményi keretek között nem fog tudni kimászni a válságból, csak nemzetállami alapon lehetne megtalálni a válságból kivezető utat. A következő részben arról beszélt, hogy nagyhatalmak hogyan zsigerelik ki a kisebb államokat, ezzel vezette fel a magyarországi helyzetértékelést, ismét elmondta, hogy kihasználnak minket.

Az első tapsot is akkor kapta amikor kifejtette, hogy évente 2000 milliárd forint a Magyarországon megtermelt termékek (GDP) és a Magyarország által felhasznált értékek (GNI) közötti különbség. Orbán szerint szemben bármely más országgal, mi nem a válságkezeléssel foglalkozunk, hanem az új gazdasági és politikai rendszer felállításával, és erre kizárólag amiatt van lehetőségük, mert kétharmados többségben vannak, ezért nem köti le minden energiájukat a politikai csaták.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Tizenegy lépést sorolt fel, amelyeket Magyarország sikerességért tettek, ilyen volt például az új alkotmány, az államadósság szerinte csökkentése vagy a devizahitelesek megsegítése, de például a volt kollégiumi csoporttársa, Simicska Lajos által vezetett Közgépet is kiemelte, amikor arról beszélt, hogy egyre több, közép-európai léptékben magyar nagyvállalat erősödött meg.

Orbánon látszott, hogy otthonosan mozog Tusványfüdőn, lendületesen beszélt, cinikus kiszólásai sem maradtak el, és még az sem zavarta meg, amikor egyszer nem találta meg kijegyzetelt adatait. Közönsége érezhetően a bankok bírálatánál tapsoltak.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo