Újra felállítják Temesváron a szégyenszobrot

Vágólapra másolva!
A Hűség nevű oszlopot Ferenc József adta a városnak, amiért 1948-ban ellenálltak a magyar szabadságharcosok több mint száznapos ostromának. A szobrot az 1800-as évek végén többször is megrongálta a magyar lakosság.
Vágólapra másolva!

Ismét köztérre kerül Temesváron a Hűség oszlopa nevű - a korabeli magyar lakosság által "szégyenszoborként" emlegetett - emlékmű, amelyet 1853-ban Ferenc József osztrák császár adományozott Temesvárnak hálája jeléül, amiért a város védői 1849-ben ellenálltak a magyar szabadságharcosok több mint száznapos ostromának - közölte hétfőn a Nyugati Jelen hírportál.

A gótikus stílusú emlékművet 1936-ban száműzték a vár területén lévő Jenő-herceg térről a város egyik temetőjébe, most azonban a Balcescu (volt Lahovary) téren állítják fel. A honlap beszámolója szerint Nicolae Robu polgármester július 26-án aláírta a tér korszerűsítését célzó munkálatok kivitelezési szerződését. A tervek szerint az Erzsébet-város központi térén körforgalmat alakítanak ki, ennek közepére kerül a Hűség oszlopa.

Az 1853-ban felavatott emlékművet Josef Kranner, a prágai Szent Vitus dóm restaurálója tervezte, szobrait pedig Josef Max készítette, akinek egyik alkotása a prágai Károly-hídon látható. Az oszlop négy oldalán négy allegorikus alak, a Becsület, az Engedelmesség, az Éberség és az Önfeláldozás szimbolizálta az osztrák katona fő jellemvonásait - írja a hírportál.

Az emlékoszlop építményében egy, a Hűséget ábrázoló fiatal nő alakja látható a vár kulcsaival. Az emlékmű talapzatáról szörnyalakok acsarkodtak felfelé, amelyek a magyar honvédeket jelképezték. A magyar lakosság többször megrongálta az alkotást, ezért az emlékmű szörnyalakjait 1885-ben eltávolították - idézte fel a Nyugati Jelen.