Vágólapra másolva!
A dohánytermékek árusításának korlátozását célzó két népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság szerdai budapesti ülésén; a fiatalkorúak védelme érdekében benyújtott kérdések a testületi tagok többségének álláspontja szerint nem voltak egyértelműek.
Vágólapra másolva!

A beadványtevő azt akarta elérni, hogy népszavazás kötelezze az Országgyűlést egy olyan törvény megalkotására, amely előírja: dohányterméket forgalmazó üzlet ne működhessen olyan oktatási és egészségügyi intézmény 600 méteres körzetén belül, amelyben 18 évnél fiatalabbakat oktatnak, illetve ellátnak. Az Országos Választási Bizottság (OVB) egyebek mellett arra hivatkozva utasította el a népszavazási ív hitelesítését, hogy nem egyértelmű, a 600 métert honnan kellene számolni, például az épület bejáratától, annak kerítésétől, és légvonalban vagy az utcák járdáin mérve.

Az ülésen a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról adott tájékoztatást, hogy az OVB egyik korábbi, egy népszavazási beadványozóval szembeni feljelentését a Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Főügyészséghez továbbította. A testület június 24-ei ülésén döntött arról, hogy feljelenti egy népszavazás kezdeményezőjét, mert az egyik kérdésében gyilkosságra felhívást fogalmazott meg.

A magánszemély azt akarta elérni, fosszák meg vagyonától és 48 órán belül végezzék ki azokat az országgyűlési képviselőket, akik nem fogadják el az általa egy internetes oldalon megjelölt (a parlament által el nem fogadott) "törvényt". A magánszemély egy másik kezdeményezésével pedig tízmillió forint vérdíjat fizettetett volna a kivégzés végrehajtójának.