A roma holokausztra emlékeznek

Vágólapra másolva!
Több budapesti és vidéki helyszínen is megemlékezéseket tartanak pénteken a második viláháborúban kivégzett romák miatt.
Vágólapra másolva!

Ma van a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, ebből az alkalomból Magyarországon is több helyszínen emlékeznek meg a második világháború roma áldozatairól. Budapesten a Holokauszt Emlékközpontban és a Roma Holokauszt Emlékműnél is megemlékezést tartanak.

A IX. kerületi, Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban délelőtt tartanak megemlékezést. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója mond köszöntőt, majd Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke mond beszédet.

Megemlékezés lesz este a Roma Holokauszt Emlékműnél a IX. kerületi Nehru parton, a Dohány utcában az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) épülete előtt, valamint a Pesti Jézus Szíve templomban, ahol jelen lesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

Az Országos Roma Önkormányzat több vidéki emlékprogramon képviselteti magát.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.