Vágólapra másolva!
A pártok egy része a titkosszolgálatok felelősségét is felvetette a romagyilkosságok ítélethozatala után. Balog Zoltán szerint senki sem menekülhet el a törvény szigora elől.
Vágólapra másolva!

Nem lehet tűrni a rasszizmust és a kirekesztést - jelentették ki a pártok képviselői, valamint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a romagyilkosságok ügyében született elsőfokú ítélet után. Többen a rendőrség és a titkosszolgálatok felelősségét is felvetették.

Az emberierőforrás-miniszter szerint az ítélet megerősíti, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki nem menekülhet el a törvény szigora elől, és "a különösen kegyetlen gyilkosok" méltóképp megbűnhődnek tetteikért. Balog Zoltán a közleményben azt írta: bízik abban, hogy az elsőfokú ítéletet másodfokon is megerősítik, és így mindenki megérti, hogy mindig az áldozatok mellett kell állni, és ez nem többség vagy kisebbség, hanem emberi méltóság kérdése.

Az MSZP elvárja, hogy a kormányfő és az államfő szólaljon meg, és ítélje el, bélyegezze meg mindazokat, akik a romák elleni gyilkosságok elkövetőihez hasonlóan gondolkodnak. Erről Braun Róbert, az MSZP választókerületi felelőse, a párt monori elnöke beszélt. Mindazokat ítéljék el, akik "szavakkal, masírozással, egyenruhával verik szét a nemzetet!" - mondta.

Jobbik: Helyes az ítélet

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva helyesnek nevezte az ítéletet. Szavai szerint mindenkire - fajtól, felekezettől, pártállástól függetlenül - vonatkozniuk kell a törvényeknek, és a független magyar bíróságon ennek megfelelő ítéleteknek kell születniük.

Dorosz Dávid, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért politikusa azt mondta, hogy az ítélet arra emlékeztet, hogy semmilyen formában nem tűrhetjük a rasszizmust és a kirekesztést.

Kiemelte: mindent meg kell tenni azért, hogy soha ne történhessen meg újra Magyarországon, hogy embereknek kifejezetten származásuk és bőrszínük miatt kelljen meghalniuk. Az Együtt 2014-PM az ügyben hozott ítéletet megfelelő súlyúnak tartja.

LMP: Ez a jövőben is megtörténhet

Schiffer András, az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő szerint a romagyilkosságok ügyében a bíróság a létező legsúlyosabb ítéletet szabta ki, aminek kellő elrettentő ereje lehet, ám a jogi eljárás lezárultával kevés azt mondani, hogy ilyen soha nem történhet meg többé Magyarországon.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, független képviselő szerint az etnikai alapú bűntetteket a legszigorúbban kell büntetni. A politikus azt mondta: Magyarországra sokan olyan helyként tekintenek, ahol tere van a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak, az idegengyűlöletnek és a homofóbiának. A DK szerint ezeket a nézeteket vissza kell szorítani, az ilyen magatartásokat, köztük az etnikai és a vallási alapú bűncselekményeket pedig "tűzzel-vassal irtani kell".

Kedden a Budapest Környéki Törvényszék a romagyilkosságok ügyében első fokon három vádlottat tényleges életfogytiglanra ítélt, a negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház. A vádlottak 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen intéztek támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák ellen, ezekben hatan meghaltak, köztük egy gyermek.