Tizenötezer embert tett boldoggá a kormányhivatal

Ozora fesztivál, Egy fesztiválra tartó busz rendőrségi ellenőrzése az oda vezető úton
Vágólapra másolva!
Tizenötezer ember gyűlt össze kedd délutánra az Ozora fesztivál helyszínén, pedig egyáltalán nem volt még biztos, hogy este nyolckor elindulhat a buli. A szervezőknek végül nem kellett megkockáztatniuk, hogy mit lép a kezdésre váró több tucat rendőr, ha engedély nélkül elindítják a zenét.
Vágólapra másolva!

Aki kedden úgy döntött, hogy ellátogat az Ozora fesztiválra, fel kellett készülnie arra, hogy az első élménye nem az lesz, hogy rácsodálkozik a bejáratnál egy furcsán mosolygó méhecskére. Nem is egy színpompás, lepkemintás sátorral találkozik először, amelyben fiatalok furcsa öltözékben meghatározhatatlan stílusú zenére vonaglanak.

További képek a fotóra kattintva! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az első élménye egy puritán kék-fehér sátor lesz Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felirattal. Persze nem arról van szó, hogy a rendőrség a fesztiválon népszerűsíteni szeretné a Szolgálunk és védünk szlogent, a sátorban azok a rendőrök hűsölnek, akik éppen pár perces pihenőt tartanak a kimerítő ellenőrzés közben.

A rendőrkutyát is bevetették

Az Ozora fesztiválra érkezőket kedden a rendőrség alaposan átvizsgálta, átnézte, átkutatta. Kocsival félreállni, motort leállítani, kiszállni, csomagtartót kinyitni, csomagot az út szélére helyezni, abból a nagyobb táskából kipakolni, rendben, tovább lehet hajtani - senki nem úszhatta meg az öt-tíz perces tortúrát.

Különbusz rendőrségi ellenőrzése a fesztiválra vezető úton Fotó: Hirling Bálint - Origo

Amikor délelőtt odaértünk, éppen egy különbusz utasait szállították le a rendőrök, hogy a kábítószer-kereső kutya is körbeszimatoljon a csomagok között. Nyilván így akarják megelőzni, hogy egy esetleges idei razzián is ugyanolyan kábítószerfogásuk legyen, mint tavaly. Egy szociológushallgató valószínűleg remek szakdolgozatot írhatott volna arról, hogy a különböző nemzetiségű fesztiválozók hogyan reagálnak erre a fokozott rendőri ellenőrzésre. A magyar fiú felháborítónak és megalázónak tartotta "a vegzálást", a német pár simán elfogadta ("Regel ist Regel" - a szabály az szabály), egy spanyolajkú lány pedig csak a vállát vonogatta.

Néhány perc múlva azonban varázsütésre minden idegesség és rossz érzés elszállt. "Welcome to Paradise, üdvözlünk a Paradicsomban" - hirdeti a fesztivál bejáratánál a felirat, és valóban más világba csöppen az, aki belép az Ozora melletti többhektáros Dádpusztára. Az öltözködés az első, ami zavarba ejtő lehet: sajnos kevés a szókincsem ahhoz, hogy megfogalmazzam, milyen ruhákban és milyen ékszerekben tetszelegnek a fesztiválozók, de pár perc után már simán hozzászokik bárki a szoknyanadrágos, rasztahajú fiúkhoz vagy a furcsa pongyolás, hajukban madártollakat viselő lányokhoz.

We stay here, wir bleiben hier

A fesztivál egyedülálló sziget a hangulata miatt is. A színes zászlók, molinók és sátrak között a keddi kánikulában olyan csendben és békében üldögéltek az emberek, mintha egy szanatóriumban lennének. Ráadásul a legzavarbaejtőbb dolgokat csinálták: az egyik fát farigcsált, a másik szekrényt festegetett, a harmadik az otthonról hozott foteljében meditált. És senki nem zavart senkit.

"Wir bleiben hier" - további képek a fotóra kattintva! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Bár a jegyző sokáig nem adott engedélyt a fesztiválra, és bizonytalan volt, mi lesz egyáltalán a buli sorsa, kedd délutánra már tízezrek gyűltek össze a pusztán, és az autók rendszámából arra következtethetünk, hogy a magyarok mellett a legtöbben Németországból, Ausztriából és Franciaországból érkeztek. A megkérdezett külföldiek, ahogy arról már korábban is beszámoltunk, csak elvétve hallottak arról, hogy bajok vannak a fesztivál engedélye körül.

"We stay here, wir bleiben hier, nous restons ici" - ismételgették a legkülönbözőbb nyelveken azt, hogy semmiképp nem mozdulnak - ha lesz engedély, ha nem. Egy Marseille-ből érkező pár azt mondta, 26 órát buszoztak azért, hogy eljussanak Ozorára, biztosan nem fordulnak vissza. Egy fülbevalós stuttgarti férfi, aki negyedik éve jár a fesztiválra, határozottan jelentette ki, hogy ő a jövő hétig biztosan nem bontja le a sátrát.

Ennyi embert úgysem tudnak elküldeni

A magyar fesztiválozók szintén nem tűntek izgatottnak. "Ennyi embert úgysem tudnak elküldeni" - mondta a zöld Wartburgja mellett üldögélő rózsaszín hajú lány, akit éppen hennafestés közben zavartunk meg. "Az biztos, hogy én egy hétig nem mozdulok innen" - vonogatta a vállát egy sátrában heverésző fiú. Két vagány félmeztelen srác pedig azt ecsetelte, hogy egy éve Ozorát várják, mert ez egész évre feltöltődést nyújt. "A szívünk szakadna meg, ha ez elmaradna" - mondta az egyikük, épp hogy csak könny nem csillant a szemében.

További képek a fotóra kattintva! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hát még az itt lévő árusok és taxisok szíve hogy megszakadna, ha le kellene fújni a rendezvényt. A vendéglősök biztosan rendesen kaszálnak, az árréseket természetesen senki nem árulta el, de a nyereségre következtethetünk azért abból, hogy egy félliteres ásványvíz 300 forint, a gyümölcsleves pedig 1200. Egy taxis elárulta, hogy azért sajnálta volna, ha elmarad a fesztivál, mert évek óta bevált helye van ott, és kilométerenként egy euróért elvisz bárkit akár Budapestre is.

Fővárosi fuvar kedden biztosan nem akad, de ez talán a hivatalos döntéstől függetlenül is így lett volna. Zimányi Dániel, a fesztivál alapítója és a terület tulajdonosa azt mondta az újságíróknak, hogy ha nem érkezett volna meg a jóváhagyás, este nyolckor, a kezdés meghirdetett időpontjában megkérdezték volna az összegyűlt több mint tizenötezer embert, hogy haza akarnak menni, vagy zenét akarnak hallgatni. Ha nem akartak volna elmenni, akkor bekapcsolják a zenét.

További képek a fotóra kattintva! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Végül nem volt rá szükség, hogy megkockáztassák, mit lép a zene elindítására a fesztivál környékén összegyűlt több tucat rendőr, este hat körül ugyanis megérkezett a hír, hogy a kormányhivatal engedélyt adott a fesztivál megtartására. Ennek az a feltétele, hogy legalább nyolcvan biztonsági ember ügyeljen a rendre, ezt a fesztivál szervezője szerint túl is teljesítik, mert a zöld ruhás őrök 93-an vannak. A másik feltétel pedig az, hogy a szervezők működjenek együtt a hatósággal. Zimányi szerint ez eddig is így volt, és ezután is így lesz.