Segélyt kapnak a felrobbant ház lakói

Vágólapra másolva!
A Tímár utcai lakásokba csak a már megkezdett statikai vizsgálatok után lehet visszamenni a személyes holmikért. A lakás, ahol a robbanás volt, teljesen megsemmisült.
Vágólapra másolva!

Száz-, illetve kétszázezer forint rendkívüli segélyt kapnak az óbudai házrobbanásban érintett családok. Bús Balázs polgármester közölte: szerdán két idős embert nyugdíjasházi lakásban helyeztek el, három családot pedig önkormányzati lakásokban. A többi lakó megoldotta a saját elhelyezését. Bús Balázs jelezte: sokaknak ruhát, élelmiszert adtak és segítettek a szükséges gyógyszerek beszerzésében is.

A kerületi önkormányzat szerdán három gyermekes családnak adott 47 ezer forintos rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, csütörtökön pedig tíz család rendkívüli segélyezéséről döntöttek. Az egyedülállók száz-, a családok kétszázezer forintot kapnak még a nap folyamán.

Bús Balázs azt is elmondta, hogy a lakásokba csak a már megkezdett statikai vizsgálatok után lehet visszamenni a személyes holmikért, ugyanakkor először el kell szállítani a törmelékeket. Mint mondta, a ház belső udvarán nagy mennyiségű törmelék van, amit másfél-két nap alatt lehet elvinni. A társasházat lekapcsolták minden közműszolgáltatásról.

A statikai szakértő szerint először a belső udvart kell veszélyteleníteni, és ha lesz egy biztonságosan járható közlekedő sáv, akkor meg lehet majd közelíteni a lakásokat. Ez még néhány napig eltart.

Bús Balázs azt is elmondta, hogy az a lakás, ahol a robbanás volt, teljesen megsemmisült, a szomszédos lakás pedig részben. Arról majd a lakóközösség dönt, hogy lebontásuk vagy visszaépítésük gazdaságos-e.

A polgármester arról is beszámolt, hogy noha a házban nem volt önkormányzati tulajdon, felvették a kapcsolatot a társasház biztosítójával és minden segítséget megadnak a közös képviseletnek a kárrendezésben. Ahol bútorokra, egyéb felszerelésekre van szükség, ott a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól is segítséget kapnak az érintettek.

A robbanás miatt kilenc autó sérült meg, azokat a Pók utcai telephelyen helyezte el a városrész közterület-felügyelete. A Pacsirtamező és a Tímár utca sarkán lévő társasházban szerda hajnalban történt robbanás, a ház felső két szintje leomlott. A mentőalakulatok késő este két holttestet találtak. Az életveszélyessé vált épületbe a tűzoltók és a Hunor mentőcsapat tagjai sokáig nem tudtak bejutni az időről időre az utcára hulló épületdarabok miatt.

Helyszíni riportunkat itt olvashatja.