Megduplázódótt az állami VIP-lista a kórházakban

Vágólapra másolva!
A soron kívüli és kiemelt egészségügyi ellátásra jogosult állami vezetők száma megkétszereződött az elmúlt négy és fél évben. A pluszköltségeket nehezen tudják kiszámolni a minisztériumnál.
Vágólapra másolva!

Csaknem megduplázódott az elmúlt négy és fél évben azoknak az állami vezetőknek, illetve állami vezetői juttatásokra jogosult"köztisztviselőknek a száma, akiknek soron kívüli és kiemelt egészségügyi ellátás jár, választásuk szerint a Honvédkórházban vagy a SOTE-n – írja a Blikk.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) kimutatása szerint 2009 januárjában, az akkor érvényes jogszabály alapján, még 175-en tartoztak ebbe a körbe, idén július közepén már 311-en.

Az emelkedés jó része az Orbán-kormány idejére esik – jegyzi meg a lap. A kormányváltás után nem sokkal, 2010 júliusában ugyanis még csak 184-en juthattak be soron kívül járóbeteg-szakrendelésre vagy műtőbe, és kaphattak elhelyezést tévés-klímás, fürdőszobás, vagyis kiemelt komfortfokozatú különszobában, külön ápolószemélyzettel.

Jelenleg nemcsak a kormánytagoknak, a köztársasági elnöknek vagy a házelnöknek, tehát a szűken vett állami vezetőknek jár VIP-betegellátás: a legfőbb ügyészen és az Alkotmánybíróság elnökén át az államigazgatási szervek, hatóságok, hivatalok vezetőiig, sőt kormánybiztosokig és -megbízottakig terjed a kör.

A KIM a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központtal kötött szolgáltatási megállapodást. Utóbbiról tudni lehet, hogy ennek szellemében évi 10 millió forintot fizet a tárca a Honvédkórháznak, a sajtóosztály szerint függetlenül attól, hogy a 311-ből hányan és milyen szolgáltatásait veszik igénybe az intézménynek, ez ugyanis nem kötelező. A Honvédkórház egyebek közt vállalja egy személyre szóló mágneskártya elkészítését, szűrővizsgálatok elvégzését egyeztetett időpontban, sürgősségi ellátást, szakrendelőben soron kívüli ellátást, konzíliumok megszervezését, betegkísérő biztosítását – írja a Blikk.

A minisztérium nem tudta pontosan megmondani, hogy éves szinten mennyi kiadást jelent a társadalombiztosítási rendszerben a VIP-jogosultak kiemelt egészségügyi ellátása. Azt azonban igen, hogy az elmúlt két évben hány állami jogosult vett igénybe kiemelt és soron kívüli egészségügyi szolgáltatást: tavaly előtt 118-an, tavaly 235-en éltek a lehetőséggel.