Obama meghátrált a megfigyelési botrányban

Vágólapra másolva!
A megfigyelési programok módosítását, átláthatóbbá tételét ígérte Barack Obama amerikai elnök egy pénteki tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lehallgatási-megfigyelési programok reformját ígéri Barack Obama, ezzel garantálva az átláthatóságot, nyitottságot. Az Egyesült Államok elnöke erről pénteki tájékoztatóján beszélt, írja a BBC.

Az elnök a vonatkozó törvény módosítását ígérte, a megfigyelésekről bárki által megtekinthető dokumentumok készülnének, emellett egy ügyvédnek joga lenne megtámadni a megfigyelési döntéseket. Egy külső hírszerző, valamint civil szabadságjogi szakértőkből álló testület felállításáról is beszélt Obama, amely testület a kormánynak adna tanácsot, hogyan egyensúlyozzon a magánszféra és a nemzetbiztonság között. Obama a programokat a kiszivárgásuk, azaz június óta védte. A mostani tájékoztatóján azt mondta: nem elég, hogy ő elnökként bízik a programokban, az amerikai embereknek is bízniuk kell bennük.

Obama Oroszországot múltba tekintő gondolkodásúnak nevezte amiatt, hogy menedékjogot adott Edward Snowdennek, aki a médiának szivárogtatta ki a megfigyelési program részleteit.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte Edward Snowden nem patrióta.