Biszku Béla ellen még mindig nyomoznak

Vágólapra másolva!
Továbbra is folyik a nyomozás Biszku Béla ellen, közölte az ügyészség. Csatáry László halálával ő maradt az egyetlen közismert ember, aki ellen évtizedekkel ezelőtti, kommunista vagy náci bűnök miatt nyomoznak.
Vágólapra másolva!

Az ügyhöz kapcsolódó iratokat szerez be és a már meglévő bizonyítékokat értékeli jelenleg a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Biszku-ügyben, közölte az Origo megkeresésére a hatóság. "A nyomozás változatlan tényállások mellett jelenleg is folyamatban van, a nyomozás határideje 2013. szeptember 28. napja" - írták válaszukban.

Biszkut, az egykori belügyminisztert az 1956-os forradalom leverése utáni két sortűz miatt több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják, a nyomozást már többször meghosszabbították.

Biszku Béla házi őrizetben van, ennek határideje 2013. szeptember 10. napja, azaz a nyomozás még tart majd, amikor Biszkura már nem vonatkozik kényszerintézkedés, hacsak addig meg nem hosszabbítják.

A kényszerintézkedés és a nyomozási határidő esetleges meghosszabbításáról az iratbeszerzés és -értékelés eredménye alapján dönt majd az ügyészség.

Biszku Béla az egyetlen közismert élő ember, aki ellen több évtizeddel ezelőtti, politikai jellegű bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak, miután a náci bűnökkel vádolt Csatáry László elhunyt. A hasonló ügyben vádolt Képíró Sándor 2011-ben halt meg.

Zentai Károly él, de őt az ausztrál hatóságok nem adták ki Magyarországnak.