Vágólapra másolva!
A 99 éves korában elhunyt férfit azzal vádolták, hogy 12 ezer zsidó begyűjtésében, kínzásában és kivégzésében segédkezett.
Vágólapra másolva!

A Bors információi szerint Csatáry László szombaton hunyt el. Az idős férfit régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték, az elmúlt napokban ezért volt az egyik fővárosi kórházban. Tüdőgyulladást kapott, ezért egy másik kórházba szállították át, ahol azonban a szervezete feladta a harcot - írja a Bors.

A férfi ellen háborús bűntettek miatt folyt eljárás Szlovákiában és Magyarországon is. Azzal vádolták, hogy csendőrparancsnokként 12 ezer zsidó begyűjtéséhez, kínzásához és kivégzéséhez nyújtott segítséget. Az itthon ellene indult eljárást egy hónapja felfüggesztették azzal az indokkal, hogy a férfit a bűneiért egyszer már elmarasztalták: 1948-ban Szlovákiában halálra ítélték, de életfogytiglanra enyhítették a büntetését.

A Bors szerint Csatáry-ról idő közben Kanadában is készült egy jelentés, amely szerint nem vétkes. A férfi életében azzal védekezett, hogy csak tolmácsként dolgozott a németeknek.