Karas Mónikát jelöli Orbán a médiahatóság élére

Vágólapra másolva!
Karas Mónikát jelöli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének Orbán Viktor miniszterelnök. Az ügyvédként dolgozó Karas Mónika az elmúlt időszakban főleg sajtóperekben volt aktív, és többek között a Magyar Nemzet, valamint Habony Árpád képviseletét is ellátta.
Vágólapra másolva!

Karas Mónikát jelöli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán az MTI-t. Havasi hozzátette, hogy a kormányfő a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényben meghatározott jogkörében eljárva levélben tett javaslatot Áder János köztársasági elnöknek Karas Mónika kinevezésére, augusztus 19-ei hatállyal.

A parlament az augusztus 26-ára - a tanárok béremelése miatt - összehívott rendkívüli ülésén meg is választhatja erre a posztra Karast.

Karas Mónika sajtóperekben volt aktív az elmúlt években. Orbán Viktor tanácsadójáról, Habony Árpádról a Hvg.hu közölt képeket még június végén. Habony egy több tízmillió forintot érő Mercedes terepjáróban ült egy étterem előtt. Akkor Karas Mónika, Habony Árpád ügyvédjeként azt írta a Hvg.hu-nak, hogy az "igen gúnyos hangnemű" cikknek "nyilvánvalóan semmi más indítéka, célja nem volt, mint az, hogy olvasók számára érzelmektől túlfűtött, gyalázkodó kommentek "közreadásához szolgáltassanak alapot". Karas Mónika azt is kifogásolta, hogy a hír mellé a Hvg.hu képet is mellékelt, pedig Habony Árpád "nem közszereplő" és "nem nyilvános közszereplésen" vett részt, így polgári peres eljárást indít a Hvg.hu ellen, amennyiben a portál nem távolítja el 24 órán belül a képeket.

Karas ellátta a Magyar Nemzet jogi képviseletét is több perben. Ügyvédként képviselte az V. kerületi önkormányzatot is az Átlátszó.hu elleni perben, amelyben az önkormányzat helyreigazítást szeretett volna elérni a honlapon megjelent Belváros-Lipótváros: Százmilliók csókos alvállalkozóknak című tavaly februári cikke miatt. A Fővárosi Ítélőtábla azonban a keresetet elutasította, és másodfokú ítéletében kötelezte az önkormányzatot 50 ezer forint perköltség megfizetésére.

A médiahatóság új vezetőjét április óta, az előző elnök, Szalai Annamária halála óta keresi a kormányoldal.

Karas Mónika életrajza

Karas Monika Zsuzsanna 1980-ban érettségizett a budapesti Arany János gimnáziumban, jogi diplomáját 1985-ben szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán. Ügyvédi esküjét 1994-ben tette le. Középfokú nyelvvizsgát tett német és orosz nyelvből, valamint alapszinten beszél angolul. A Lapkiadó Vállaltnál dolgozott 1985 és 1992 között mint jogtanácsos, majd ezt követően egy évig volt a Hírlapkiadó Vállalat osztályvezető jogtanácsosa. A vállalat vezérigazgató-helyettese volt 1993 és 1994 között. Az Esti Hírlap Kiadói Kft. jogi képviselője volt 1992 és 1994 között. Karas Monika Zsuzsanna 1993 és 2002 között szintén jogi képviselőként dolgozott a Magyar Fórum Kiadói Kft.-nél. A Nemzet Lap- és Könyvkiadónál 2000 óta, a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél, valamint a Lánchíd Rádió Kft.-nél 2007 óta jogi képviselő. Karas Monika 1999-től három évig az Országos Rádió- és Televízió Testület Panaszbizottságának elnöke volt, 2000 és 20005 között tagja volt a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek, 2002 és 2003 között a Budapesti Ügyvédi Kamara Fegyelmi Bizottságának tagja volt, 2008 és 2012 között a REPROPRESS Magyar Lapkiadók Reprográfiai Egyesületének elnökségi tagja volt. A Magyar Lapkiadók Egyesületében 2008-tól négy éven keresztül látta el a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. mint egyesületi tag képviseletét.