Mintha a gyerekek háromévesen születnének

A bölcsődés dadusok nem kapnak béremelést, kisdedóvó, bölcsöde
Vágólapra másolva!
A pedagógusok életpályamodellje az óvónőknek, tanároknak béremelést jelent, de a bölcsődei nevelőknek nem. A bölcsődei dolgozóknál már egy manikűrös is régen jobban keres, a kormány mégsem akar változtatni a rendszeren. A kórházi dolgozók béremeléséből is sokan kimaradtak, pedig ugyanazt a munkát végzik, mint akiknek nő a fizetésük.
Vágólapra másolva!

"Régebben, amikor az egészségügy kapott béremelést, akkor mi az oktatáshoz tartoztunk. Aztán amikor a pedagógusok fizetését emelték, akkor az egészségügyhöz. Most meg a szociális ágazathoz, ami eleve kimarad az emelésből." Keserűen sorolja egy budapesti bölcsőde munkatársa, hogy az évek során mikor miért nem nőtt a fizetésük.

Szeptemberben lép életbe a pedagóguséletpálya-modell, amely többek között béremeléssel jár. A szintén felsőfokú végzettségű bölcsődei gondozók viszont kimaradtak belőle, pedig - mondja a gondozónő - most még az óvodapedagógusok is kapnak emelést. "Nem tőlük sajnáljuk, de nem veszi ki magát túl jól ez az egész. Olyan érzés, mintha a gyerekek háromévesen születnének, addig senki nem foglalkozna velük" - panaszkodik, hozzátéve: csak fokozza a feszültséget, hogy a kormány látványosan nem foglalkozik a kérésükkel, "pedig nyolc éve be van fagyasztva a bérünk, és ebből már tényleg nem lehet megélni".

Akárhány érintettel beszéltünk, ugyanezt a véleményt hallottuk. A tizenharmadik havi fizetés, a kötelező cafeteria eltűnése, a fiatal munkaerő hiánya ("ha elmegy manikűrösnek, háromszor ennyit vihet haza, és nem kell 14 gyerekért felelősséget vállalnia") után a pedagógus béremelésből való kimaradás az utolsó cseppek egyikének tűnik a dühödt bölcsődei dolgozóknál, és ezt már az intézményvezetők is érzékelik.

"Olyan, mintha háromévesen születne a gyerek" (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/RIA Novosti

"Kénytelen vagyok a bölcsődei kisgyermeknevelőknek is valahogy fizetést emelni, ha csak az óvónők kapnának többet, kitörne a folyosón a forradalom" - panaszkodik az Origónak egy összevontan működő magánóvoda és -bölcsőde vezetője arról, hogyan érinti őket a szeptemberben életbe lépő pedagóguséletpálya-modell.

Szerinte a lehető legszerencsétlenebb megoldás, hogy csak az óvónőkre vonatkozik az életpálya-modell kötelező fizetésemelése, és nem tudná megmagyarázni a bölcsődében dolgozóknak, miért ér kevesebbet a munkájuk. Az igazgató azt mondja, két rossz megoldás közül a kisebbiket választja: fizetést emel a bölcsődéseknél is, de cserébe jövőre leépítésre kényszerül. A nyugdíjasok helyére nem vesz fel új embert, és a lejáró szerződéseket sem hosszabbítja meg.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Scheer Éva egyenesen katasztrofális helyzetről beszél. Scheer, aki bölcsődeigazgató is, azt mondja, nagyon sok helyen áll majd elő az a helyzet, hogy olyan kollégák, akiknek ugyanolyan a végzettségük, minden nap találkoznak, de egyikük az óvodai részben dolgozik, a másik a bölcsődeiben, egészen más fizetést kapnak majd. Gyakori eset például, hogy egy óvónő megszerezte a gyereknevelői képesítést, és átment a bölcsődei részbe - ő most azt látja, hogy a másik oldalon emelnek csak fizetést.

Az egyre nagyobbra növő bérkülönbségekre Scheer azt a példát hozza, hogy aki általános iskolai végzettséggel elvégzett egy dajkaképzőt, és óvodában vállal állást pályakezdőként, az 116 ezer forintot keres, míg a felsőfokú szakképzettséggel rendelkező bölcsődei - azaz szociális ágazati - dolgozó 27 év munka után továbbra is 114 ezret. Főiskolai végzettségnél, ha ugyanannyi ideje dolgoznak a pályán, akkor a bölcsőde-óvoda különbség 30-70 ezer forint is lehet az utóbbi javára.

Ugyanaz a munka, teljesen más pénz

Ráadásul, ha tovább tágítjuk a kört, további hasonló, "lyukacsos béremelésekbe" botlunk, aminek mind a szociális szférában dolgozók a vesztesei. A kórházban dolgozó szociális munkások beletartoztak az egészségügyi béremelésbe, míg az ugyanolyan végzettségű, ugyanazt a munkát végző, de mondjuk házigondozásban, bentlakásos intézményben, hajléktalanszállókon, pszichiátriai intézményben dolgozók már nem - sorolta a példákat Kónya Gusztávné, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Ugyanez a helyzet például a családsegítő szakmában, ahol általában együtt dolgozik pedagógus és szociális munkás. Ilyen területen sokan vannak pedagógus végzettséggel nem pedagógus munkakörben, és most egy részük nézheti, ahogy mások emelést kapnak. Az elnök szerint az is tetézi a gondokat, hogy 2008 óta nem emelték a bértáblát, a minimálbért viszont igen, így ágazaton belül is összecsúsztak a bérek, ami még bérfeszültséget is okoz.

Egyre kevesebb a fiatal a pályán a kevés pénz miatt (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Sebastien Bozon

De nem csak a szociális ágazatban fordul elő ilyen bérfeszültség az egymás mellett dolgozók között. Az ombudsman a védőnőket érintő részletszabályozásról szerdán kért tájékoztatást a minisztertől. Szabó Máté azért fordult Balog Zoltánhoz, mert az érintettek panaszbeadványai szerint míg a szakellátáshoz tartozó járó- és fekvőbeteg-ellátásban dolgozók január 1-jéig visszamenőlegesen részesülnek az emelés összegében, addig az alapellátásba számító védőnők csak július elsejétől kapnak jóval kisebb béremelést.

Eredetileg rosszabb lett volna

Korábban még a mostani állásnál is jóval lyukasabb béremelést tervezett a kormányzat, a nem iskolákban, hanem például gyermekvédelmi intézményeknél, szociális szakszolgálatoknál dolgozó pedagógusok például nem kaptak volna emelést, a Pedagógusok Szakszervezete csak sztrájkbizottsági fenyegetéssel tudta kilobbizni a változtatást, emlékezett vissza Galló Istvánné elnök. A szakszervezet az óvodapedagógusok mellett dolgozó dadusokra, sőt az iskolatitkárokra, pedagógiai asszisztensekre is kiterjesztette volna az emelést, de Hoffmann Rózsa államtitkártól azt a választ kapták, hogy a kormány a pedagógusbéreket akarja emelni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy korábban már kiadtak egy nyilatkozatot a bölcsődei bérekről, annál többet most sem tudnak mondani. Az itt olvasható közlemény szerint a kormány "igyekszik mindenkinek, így a szociális területen dolgozóknak is segíteni, úgy az elmúlt három esztendőben évente emelt minimálbérrel, mint a családi adókedvezmény kibővítésével".

"A kormány elismeri a közszolgálati dolgozók állhatatos munkáját, mindig figyelembe vette a szociális területen dolgozók szakmai javaslatait. Folyamatosan javítja munkakörülményeiket, több mint 2200 bölcsődei férőhelyet újított fel az elmúlt három évben és 2014. december 31-ig várhatóan még ugyanennyit korszerűsít" - áll a tárca hivatalos álláspontjában. Béremelés ígéretéről vagy a pedagóguséletpálya-modell kibővítéséről viszont nincs szó benne.