Svájci milliárdokból lehetne víz Ózdon

Vágólapra másolva!
Három éve döntötte el a svájci állam, hogy rászán másfél milliárd forintot arra, hogy Ózdon legyen jobb vízhálózat, több helyen legyen vezetékes víz. Az egész projekt csigalassúan halad a 444 beszámolója szerint, de ez ezeknél a beruházásoknál nem szokatlan.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt másfél milliárd forintot ítélt meg Svájc – a Svájci Alapon, hivatalos nevén a Svájci–Magyar Együttműködési Programon keresztül – az ózdi önkormányzatnak, hogy abból a város vízhálózatát fejlessze – számol be a 444.

A svájciak 2010 augusztusában döntöttek arról, hogy Ózdnak adnak pénzt. Ebből 28 kilométernyi csövet cserélnek ki, 4,3 kilométernyi új csövet fektetnek le, lesz két új víztároló, és még pár dolog, legalábbis erre szánják a svájciak a pénzt. Az új vezeték vinne vizet például arra a romák lakta telepre is, ahol másfél hete a kánikulában az önkormányzat elzáratott egy közkutat, és egy másikra szűkítőt tetetett. Az országos felháborodás miatt aztán nemsokára újranyitották a kutat.

A svájci pénzből azonban csak nagyon lassan lesz jobb minőségű vízszolgáltatás Ózdon. A 444 cikkéből kiderül, hogy a Svájci Alapnál komolyan veszik az ellenőrzést, a pénz útját a Transparency International is követi. A közbeszerzések megszervezése, kiírása, lebonyolítása az olyan projekteknél, amelyek a Svájci Alapból kapnak pénzt, nagyon hosszadalmas. „A megrendelő önkormányzaton túl belefolyik a munkába a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a maga bürokráciájával, a magyar regionális fejlesztéseket terelgető, szintén állami VÁTI Kft. a saját embereivel, ezen felül jelenteni kell a Svájci Alapnak, van külön monitoringcég és tanácsadó.” A Svájci Alapnak 39 futó projektje van Magyarországon, de csak egy zárult le.

Az ózdi önkormányzat csak a pénz megítélése után egy évvel kezdte kiírni a közbeszerzéseket projektirányításra, műszaki ellenőrzésre, kommunikációra. A beruházásra, a tényleges építkezésre viszont csak at idén május végén írták ki a pályázatot. A portál szerint hamarosan eredményhirdetés lesz.

A svájciak kikötése, hogy a beruházásnak 2015 végéig le kell zárulnia. A 444 azon kérdésére nem kívántak válaszolni, hogy elégedettek-e a munkák eddigi ütemével.