Négy laborban vizsgálják a miskolci mintákat

Vágólapra másolva!
A kilenc koraszülött halálának ügyében eddig kilencven vizsgálatot végeztek el. Tizenhat mikrobiológus négy laboratóriumban elemzi a rendelkezésre álló mintákat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy hétben kilencven speciális vizsgálatot végeztek el az Országos Epidemiológiai Központban, hogy kiderítsék, mi állhat a miskolci koraszülöttek halálának a hátterében. Négy különböző laboratóriumában 16 mikrobiológus szakember dolgozik a minták elemzésén Ezekből további ötven vizsgálatot fognak elvégezni.

Közben zajlik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálata is. A miskolci koraszülött intenzív centrumban jelenleg 27 beteget ápolnak, közülük kilencen szorulnak intenzív ellátásra.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülöttosztályán továbbra is érvényben vannak a szigorú járványügyi, illetve higiénés biztonsági intézkedések – áll az ÁNTSZ pénteki közleményében.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum közben felajánlotta, hogy szükség esetén, egyedi helyzetértékelés alapján fogadni tudja azokat a várandós nőket, akik gyereküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra.

Augusztusban néhány napon belül kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját, Csiba Gábort.

Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára kedden azt mondta, négy csecsemő halálának tudják az okát. Az eddig elvégzett vizsgálatok során nem találtak összefüggést a halálesetek között. A Nemzeti Nyomozó Iroda a héten okiratokat foglalt le a miskolci kórházban.