Kilőtték a rakétákat a fővárosban

Vágólapra másolva!
Este kilenc órakor elkezdődött, fél tízkor pedig véget ért az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték Budapesten. A rakpartok nagyrészt megteltek, pedig a nézőket majd' elvitte a szél. Eső nem volt, vihar nem tört ki. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt több más városban - például Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Kaposváron, Makón és Hódmezővásárhelyen is - elmaradt a rendezvény.
Vágólapra másolva!

Egész nap lebegtették a lehetőséget, hogy az időjárásra tekintettel a balatoni tűzijátékok után a budapestit is lefújják, de végül este 19 óra után - azaz két órával a tűzijáték kezdete előtt - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium bejelentette: megszületett a végleges döntés, megtartják a tűzijátékot a fővárosban.

Azt írták, hogy a meteorológiai szolgálat 19 órakor kiadott előrejelzése szerint a tűzijáték idejére nem várható zivatar, továbbra sem veszélyezteti semmi a fővárosi tűzijáték és az azt követő Ákos koncert biztonságos megtartását. Az előrejelzések szerint az időjárás nem fog jelentősen változni, nem várható a szél erősödése, így a tűzijáték biztonságosan lebonyolítható - közölte a KIM.

Budapesten egész nap erős szél fújt, és estefelé is tépte a rakparton gyülekező tömeg ruháját. Ennek ellenére a rakpartok nagyrészt megteltek, a Lánchíd és a Batthyány tér közötti szakaszon hatalmas tumultus alakult ki egy-egy kürtőskalácsos vagy lepényárus standja előtt. A nyugalmat számtalan rendőr és biztonsági ember felügyelte. A tűzijáték este kilenc órakor kezdődött, fél tízkor fejeződött be, a rakéták fellövését Havasi Balázs zenéjére komponálták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint Budapesten jelenleg felhős az ég, 21 fok van, és étlagosan 20 kilométer per órás északnyugati szél fúj, viszont akár 45 kilométer per órás széllökések is vannak. Csapadék nincs, és a ma estére vonatkozó előrejelzés szerint nem is várható eső.

Egyébként "hullámzó frontálzóna hidegfronti szakasza vonul át a Kárpát-medence fölött, de a mozgása lelassul felettünk, ezért szerdáig meghatározza időjárásunkat". Az erős, időnként viharos északias szél lökései elérhetik a 60-65 km/h-t, elsősorban a Balaton környékén ma még 70 km/h feletti lökés is előfordulhat. A szél jelentős mérséklődése szerdán napközben várható. Kedden estétől szerda hajnalig elszórtan lehet - a záporok mellett - zivatarok kialakulására is számítani, az országos előrejelzés szerint.

A BKK este kilenc óra után kiadott közleményében kérte, hogy az autósok továbbra is kerüljék el a belvárost, az M1-M7 autópálya felől érkezők a Rákóczi hidat és az M0-s autóutat vegyék igénybe. A belvárosban utazók pedig a felszíni közlekedés helyett válasszák a metrókat! A Kossuth téren továbbra sem érdemes metróra várni, mert átmenetileg ezen az állomáson nem állnak meg a szerelvények. A pesti Duna-partra a Deák tér felől lehet kisétálni, a budaira pedig a Batthyány téri állomásról.