Lekapcsolhatják az esztergomi közvilágítást

Vágólapra másolva!
Esztergom nem fizet a közvilágításért, ezért a felszámolás alatt álló szolgáltató cég arra készül, hogy pénteken lekapcsolja a lámpákat. A polgármester szerint viszont a pénz megvan egy letéti számlán, a város csak azt akarja elkerülni, hogy kétszer kelljen fizetnie ugyanazért.
Vágólapra másolva!

Esztergomban a korábbi közvilágítási cég felszámolója pénteken megkezdi a közvilágítás kikapcsolását, mert a város az idén még egy forintot sem fizetett a szolgáltatásért, és a társaság nem látja az önkormányzat fizetési szándékát - közölte a felszámolóbiztos csütörtökön.

Schuszter Zsófia felszámolóbiztos tájékoztatása szerint a Tivi Kft. nyolc éve szerződésszerűen végzi a szolgáltatást, amit a város vezetői sem vitattak. Nemfizetés miatt július elején egyszer már megkezdték a világítás kikapcsolását.

"Akkor az önkormányzat megígérte, hogy a felek közötti viták ellenére az önköltséget jelentő áramdíjat folyamatosan fizeti, ezért a világítást helyreállítottuk, azonban a város nem fizetett, ezért nincs más lehetőség, mint a szolgáltatás szerződésben meghatározott módon való szüneteltetése" - közölte a felszámolóbiztos.

Tétényi Éva független polgármester az MTI-nek azt mondta, hogy a Tatabányai Törvényszék teljesítési letéti számlájára 40 millió forintot helyeztek el, amely a féléves szolgáltatási díja. "A pénz jogosultja a felszámolás alatt álló Tivi Kft., ezért a közvilágítás szüneteltetésének sem jogi, sem erkölcsi alapja nincs" - jelentette ki.

Tétényi Éva szerint a felszámoló megígérte, hogy tételes elszámolást ad a beruházási és az áramdíjról, mivel a legutóbbi, több millió forintos számlát is "Közvilágítás - 1 darab" feltüntetésével állították ki. A Tivi Kft. emellett nem arra számlaszámra kérte a díjat, amelyik a szerződésben szerepelt és amelyben a hitelező bankkal megállapodott. Közben a bank a bedőlt hitelt eladta egy követeléskezelő cégnek, amely az elmaradt törlesztés miatt azonnal inkasszózná a díjat.

A város kész fizetni, ezt jelzi a letétbe helyezett 40 millió forint, de azt nem tartja lehetségesnek, hogy ugyanazért a szolgáltatásért a követeléskezelőnek és a felszámolónak is fizessenek - magyarázta a polgármester.

Tétényi Éva hozzátette, a felszámolóbiztos közleményéből - amelyet neki nem küldött meg - úgy tűnik, hogy vállalja a közvilágítás kikapcsolásából eredő közveszély és károkozás felelősségét, ezért a szándékot jelzik a rendvédelmi erőknek, és birtokvédelmet kérnek a kormányhivataltól a kötelező önkormányzati feladat ellátására.