Padlógázzal rohan egymás felé Bajnai és Mesterházy

Mesterházy Attila MSZP és Bajnai Gordon Együtt 2014 MSZP és az Együtt-PM szövetség, egyeztetés
Vágólapra másolva!
Az MSZP az erejét fitogtatja, fölöslegesen, Bajnai Gordonék viszont követelőznek, pedig eltörpülnek a szocialisták mellett. Nagyjából így látják egymást az MSZP és az Együtt 2014 vezetői, akik nyár eleje óta hiába próbálnak megállapodni a közös jelöltlistájukról, amivel reményeik szerint jövőre legyőzhetik a Fideszt a választásokon. Az eredeti ütemtervet nem fogják tudni tartani, de őszre lehet megállapodás, addig pedig mehet a gyáva nyúl játék.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint tíz napon belül másodszor találkozik pénteken négyszemközt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt 2014-PM választási szövetség vezetője, hogy pártdelegációik kudarca után személyesen próbálják kimozdítani a holtpontról a két szervezet zsákutcába jutott tárgyalásait.

A két párt még június végén kezdte meg az egyeztetéseket a közös választási indulásról, és az akkori megállapodás szerint ennek első, az egyéni jelöltekről, a közös listáról és a közös miniszterelnök-jelöltről szóló ütemét augusztus végére tervezték lezárni. Erre azonban a dolgok jelenlegi állása szerint semmi esély: a hónapból már csak egy hét van hátra, a delegációknak pedig három tárgyalási kör után még egyetlen érdemi kérdésben sem sikerült dűlőre jutniuk.

A kudarc miatt múlt hétre tipikusnak mondható egymásra mutogatás kezdődött a két szervezetnél: Bajnaiéknál az erőből nyomuló MSZP-t, a szocialistáknál pedig a magukról túl sokat képzelő bajnaistákat okolták az eredménytelenségért.

A gyáva nyúl

Mi vagyunk a nagyobb párt, menjetek a picsába - summázta az MSZP hozzáállását az Origo megkeresésére az Együtt 2014-PM egyik vezetője, akit a múlt csütörtöki egyeztetés után az háborított fel, hogy az MSZP szerinte olyan stratégiát erőltet, amelyet az Együtt-PM már több hete elfogadhatatlannak minősített.

"Inkorrekt gyáva nyúl játékot játszanak, egyértelműen arra számítva, hogy majd mi rántjuk el a kormányt" - panaszkodott egy másik bajnaista forrás, sérelmezve azt is, hogy míg ők első körben az egyéni jelöltekről és a listáról szeretnének megállapodni, "nem terhelve a tárgyalásokat a miniszterelnök-jelölt személyével", addig az MSZP "lepányvázta az egyezetéseket" azzal, hogy nem hajlandó ezekről külön alkudozni. Sőt a szocialisták eleve két külön jelöltlistával is készültek, aszerint, hogy Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon lesz-e a két párt közös kormányfőjelöltje.

A listák az Együtt tárgyalói szerint azonban egyformán elfogadhatatlanok, és nem veszik figyelembe a két párt támogatottságát. Annál a verziónál például, amelyben Bajnai Gordon lenne a közös miniszterelnök, a 106 egyéni választókörzetből az MSZP legfeljebb hetet - vagyis a helyek kevesebb mint tizedét - ajánlaná a volt miniszterelnök szövetségének, a listás helyek aránya pedig "a nulla felé tendál".

"Ebbe nyilvánvalóan nem megyünk bele. Az egésznek egyértelműen az az üzenete a részükről, hogy nem gondolkodnak abban, hogy Gordon legyen a miniszterelnök-jelölt" - magyarázták keserűen az Együtt vezetői. Gyanújukat szerintük az MSZP hivatalos és informális kommunikációja sem oszlatja el: Mesterházy Attila két hónapja egyszer már kijelentette, hogy ambicionálja a pozíciót, emellett számos, titkosként feltüntetett, valójában kiszivárgott megszólalás jelent meg azóta szocialista politikusoktól arról, hogy a két párt erőviszonyai alapján szóba sem jöhet Bajnai miniszterelnök-jelöltsége.

Messze van a realitásoktól Bajnaiék szerint az MSZP másik, Mesterházy kormányfőjelöltségével számoló listája is: az Együtt-PM-nek ezen is kevesebb jutna a körzetek harmadánál, noha a választási szövetség szerint a párt támogatottsága (pontosabban a két párt támogatottságának egymáshoz mért aránya) alapján azt legalább 30 százalékra kellene belőni.

Mindig többet akarnak

"Hát én egészen más támogatottsági adatokat ismerek. Higgye el, én is szeretném, ha Gordonéké magasabb lenne, hiszen akkor ketten együtt erősebbek lehetnénk a Fidesszel szemben, de sajnos mi más számokat ismerünk" - reflektált a bajnaisták panaszaira az Origónak a szocialisták egyik vezetője, aki szerint az MSZP-nek két és fél ciklusnyi koalíciós kormányzás után "van tapasztalata abban, hogy a kisebbik párt mindig többet akar, és persze nagyobbnak, erősebbnek tünteti fel magát".

A politikus szerint Bajnaiékkal nemcsak az a baj, hogy a támogatottságuk - szerinte - nem éri el az MSZP támogatottságának harmadát (a júliusi közvélemény-kutatási adatok szerint ez nem igaz, erről lásd keretes írásunkat), csak legfeljebb a negyedét, hanem azzal is, hogy a jelöltjeik sok megyében teljesen ismeretlenek. Márpedig az Orbán-kormány leváltására szerinte csak akkor van esély, ha a demokratikus baloldalnak mind a 106 egyéni körzetben az a jelöltje indul, akinek az ismertsége, támogatottsága, helyi beágyazottsága a legmagasabb, vagyis akinek esélye van megszólítani a választókat. Az Együtt 2014 vezető szerint viszont pont az lehet előny sok esetben, ha egy jelölt nem kötődik az MSZP-hez, mert úgy jobban meg tudja szólítani a bizonytalanokat is.

A szocialista vezetőhöz hasonlóan látják a helyzetet az MSZP megyei szervezetei is: az országos tárgyalásokkal párhuzamosan a legtöbb helyen ugyanis háttéregyeztetések is zajlanak a két párt között a lehetséges jelöltekről, és több olyan megyét is találtunk, amelyben a szocialisták a körzetek egyikében sem, vagy csak egyetlenegyben adnák át a helyet Bajnaiék emberének. A nem végleges állapot szerint Csongrádban például, úgy tudjuk, négy körzetből legfeljebb egyet, Borsodban viszont hétből egyet sem engedne át az MSZP.

Budapest 18 választókörzetéből adott esetben akár 7-8-ról is lemondanának a szocialisták a fővárosban legerősebbnek tartott Együtt javára, csakhogy Bajnaiék panasza szerint a nagylelkű felajánlásban jó pár olyan nem, vagy csak csodával megnyerhető körzet van, mint például a XII. kerület, ahol a rendszerváltás óta nem termett babér baloldali jelöltnek.

Nyugi, lesz megállapodás

Az MSZP-ben az eddigi kudarcok ellenére sem tulajdonítanak nagy jelentőséget sem az egyeztetés elhúzódásának, sem az Együtt 2014 aggályainak. "Tisztában vagyunk vele, és a választmányunk is kinyilvánította, hogy kizárólag koordinált jelöltállítással, közös listával és a közös miniszterelnök-jelölttel van esélyünk leváltani a kormányt, úgyhogy nyugi, lesz megállapodás" - mondta a már idézett szocialista vezető, aki szerint azt Bajnaiék azt is nehezen értik meg, hogy "mi nem öten ülünk és döntünk el mindent egy asztalnál, hanem országos szervezetünk van, amelyen időbe telik, amíg végigfutattunk mindent". A politikus szerint az idő egyébként sem sürget, sőt szerinte kifejezetten hiba lenne már most kőbe vésni a listát, illetve a jelölteket, hiszen az elvágná az útját annak, hogy a siker érdekében később további szervezetekkel bővítsék a választási szövetséget.

A megállapodásnak több megkérdezett MSZP-s szerint is október 23-ára kell megszületnie, ekkorra tervezi ugyanis nagyszabású kampánynyitóját az MSZP. A jelöltek, a lista és a kormányfőjelölt ügyét ugyanakkor szerinte biztosan nem fogják szétválasztani az Együtt kérése ellenére sem. "Lehet steppelgetni ide-oda, de az egészet csak együtt van értelme kezelni" - mondta.

Szigetvári Viktor, az Együtt 2014-PM társelnöke ugyanakkor továbbra is azt tartaná helyesnek, ha augusztus végére a két párt meg tudna állapodni a jelöltekről, ez esetben szeptember elejére szerinte a miniszterelnök-jelölt ügyét is rendezhetnék. A politikus az Origónak nem erősítette meg, hogy feszültség lenne a két párt tárgyalódelegációja között, és azt sem, hogy múlt szerdán emiatt soron kívüli, négyszemközti Bajnai-Mesterházy találkozóra volt szükség. (A találkozóról szóló információt a szövetség több tagja is megerősítette, ám az szerintük régóta megbeszélt, ütemezett egyeztetés volt.)

Azt azonban Szigetvári is elismerte, hogy kemény viták vannak, illetve, hogy ez eddig három fordulóban egyetlen nyitott kérdésben sem tudtak érdemi előrelépést elérni. Ennek ellenére nem pesszimista: "összefogás nélkül nincs választási győzelem, ez biztos. Mi sokféle kompromisszumra készek vagyunk, ha kell, még többet és még sűrűbben egyeztetünk, de meglesz a megállapodás a vállalt határidőre."

Az MSZP és az Együtt 2014 támogatottsága a biztos pártválasztók körében

A júniusi közvélemény-kutatási adatok szerint az Együtt 2014-PM támogatottsága a biztos pártválasztók körében három intézetből kettőnél elérte az MSZP támogatottságának harmadát, júliusban pedig három intézet is ennél jobb eredményt mért Bajnai Gordonék szervezetének. Sőt a Nézőpont intézet szerint az Együtt 2014 támogatottsága mindössze 2 százalékponttal marad el az MSZP-étől. (Júliusban a Századvég nem készített elemzést, helyette a Nézőpont intézetéét vettük alapul.)

június:
Tárki: MSZP 24% - Együtt 2014-PM 7%
Ipsos: MSZP 27% - Együtt 2014-PM 7%
Századvég: MSZP 24% - Együtt 2014-PM 8%

július:
Tárki: MSZP 20% - Együtt 2014-PM 8%
Ipsos: MSZP 27% - Együtt 2014-PM 7%
Nézőpont: MSZP 13% - Együtt 2014-PM 11%