Szeptembertől munkába állnak az iskolarendőrök

Vágólapra másolva!
Kétszáz iskolába vezényelnek bűnmegelőzési tanácsadót, az intézményeket a Klik jelöli ki. A többségüket még nyugdíjkorhatár előtt szolgálati nyugdíjba vonult bűnügyesekből toborozták.
Vágólapra másolva!

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) határozza meg, hogy melyik az a 200 iskola, ahová bűnmegelőzési tanácsadót vezényelnek - írja a Népszabadság. A tanácsadók szeptemberben kezdik meg munkájukat; többségüket a korábban, még nyugdíjkorhatár előtt szolgálati nyugdíjba vonult bűnügyesekből toborozták, de volt, ahol a helyi rendőri vezetők választották ki az iskolák leendő "rendőreit".

A lapnak Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta, hogy az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók nem vagyonőrök, vagy biztonsági emberek lesznek és nem is tanárok, ugyanakkor kötelesek tájékoztatni az iskolavezetőt tapasztalataikról és tervezett intézkedéseikről, és kötelesek intézkedni minden olyan esetben, amikor rendőrként más körülmények között is intézkedniük kellene.

Egy rendőr legfeljebb három iskolában szolgálhat párhuzamosan; jelenlétüktől, szavaiktól és fellépésüktől egyebek mellett azt remélik, hogy csökken az agresszió, a drogfogyasztás. Az iskolai bűnmegelőzési tanácsadóktól a rendőrség elvárja, hogy ismerjék meg a diákjaik szokásait. Egy idő után azt is tudniuk kell majd, hogy kik szállítanak drogot az iskolába, és az ilyen, és ehhez hasonló információkat meg kell majd osztaniuk a rendőrséggel.