Létszámot bővít az Opera

Vágólapra másolva!
A közel tízmilliárd forintos költségvetésből jelentős átalakulásokat is tud finanszírozni a főigazgató. A 2002 óta változatlan bérek emelésére azonban most sem látszik esély.
Vágólapra másolva!

Az Erkel Színház újranyitásával 290 régi és új munkatársat vehet fel az Opera, az intézmény alkalmazottainak száma ezzel közel ezerre bővül - mondta a Napi Gazdaságnak Ókovács Szilveszter.

Az igazgató az interjúban elmondta, hogy az Opera idei működésére 6 milliárd, míg az Erkel Színházéra eddig 600 millió forintot kaptak. Utóbbi a fenntartási költségeket sem fedezi, így az összeg várhatóan 3,5 milliárdra emelkedik.

Az Operában évi 1,8 milliárd forintos saját bevétellel számolnak. Az Andrássy úti épületben évente 280 előadás van, egynek a bevétele 6-8 millió forint. Bár a hazai jegyárak szerinte nevetségesen alacsonyak a nemzetközi összehasonlításban, ha nagyot emelnének, akkor csak a turisták maradnának - vélekedett Ókovács Szilveszter.

Kitért arra is, hogy az Erkel hiába az ország legnagyobb, kétezres nézőtere, egy-egy előadás legfeljebb 2 millió forintos bevételt hozhat. Itt az őszi nyitás után a legolcsóbb jegy 300-ról 500-ra, a legdrágább 1500-ról 3500 forintra drágul. Hozzátette: külső rendezvényektől is számítanak majd bevételre.

Az igazgató szólt arról, hogy három nyáron felújítások lesznek az Operában is, 20 milliárd forint értékben. A legtöbb pénzt a színpadtechnika cseréjére fordítják, ez 2017-re várható. Új logisztikai központot hoznak létre Zuglóban, és odaköltöztetnék az összes raktárt és gyártóüzemet, rendbe hoznák az Opera melletti üzemházat, és lecserélik egyebek mellett a hangszerek egy részét is.

Ókovács Szilveszter az interjúban utalt a 2002 óta változatlan bérekre is; mint mondta, honoráriumban és juttatásban léptek előre, de a béremelés "keményebb dió lesz".

Az Operaház őszi évadja szeptember közepén indul.