Módosítaná a fegyverhasználatot a TEK vezére

emberrablás, 
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója sajtótájékoztatót tart a Szíriában elrabolt két magyar kiszabadításáról 2013. június 17-én
Vágólapra másolva!
Hajdu Jánossal, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatójával közöl interjút a Magyar Hírlap. Hajdu szerint a szigetszentmiklósi túszejtés megoldása volt a legnagyobb sikerük, tűzparancsot kiadni nagyon nehéz, és a külföldi titkosszolgálatok igenis elismerik a TEK munkáját. A fegyverhasználati szabályokon módosítani szeretne, mert szerinte nagyon lekötik a rendőrök kezét.
Vágólapra másolva!

Vitát kezdeményezett a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János a rendőri szervek és az illetékes minisztériumok között a fegyverhasználati szabályokra vonatkozóan - írja a Magyar Hírlap. A lap Hajduval készített interjút a szombati számába.

Hajdu János (jobbra) és Bodnár Zsolt, a helyettese sajtótájékoztatót tart a Szíriában elrabolt magyarok kiszabadításáról Forrás: MTI/Kovács Tamás

A TEK vezetője szerint a magyar jogrendszer a fegyverhasználat terén eléggé leköti a rendőr kezét. "A szimpla hétköznapokban ez helyénvaló, de például egy túszejtésnél már nem feltétlenül... Épp ezért a rendőri szervek és az illetékes minisztériumok felé vitát kezdeményeztem. Azt szeretném, ha a jelenleg érvényes szabályok bizonyos pontjait a közeljövőben módosítanák" - fogalmazott. Azt nem részletezte, hogy szerinte hogyan kellene módosítani ezeket a szabályokat.

A TEK eddigi legsikeresebb akciójának a szigetszentmiklósi túszejtés sikeres megoldását tartja (Júliusban egy féltékeny férfi lövöldözött a nyílt utcán, közben pedig elrabolta és túszul ejtette a volt feleségét. A kommandósok fogták el, a szemtanúk szerint "kilőtték", bár éles fegyvert nem használtak.) A helyzet pengeélen táncolt, mondta. "A történet minden részletében villanásszerűen gyors volt, emberéletek álltak szó szerint célkeresztben. Nem titok, másodpercek tört része alatt kellett eldönteni, fegyvert használjunk vagy próbáljunk tovább kommunikálni az elkövetővel. Ha rosszul határozunk, így vagy úgy, de borítékolhatóan elfajulnak az események... Amikor emberéletek forognak kockán, nincs idő jogköri vitákra, telefonálgatásokra, tiszteletkörökre" - magyarázta.

Hajdu János egy korábbi sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hajdu az ellenzéktől a TEK-nek címzett bírálatokra - miszerint "évi négy-öt színes-szagos akción kívül nem csinálnak semmit". A TEK vezetője szerint "aki ma azzal akar kampányolni és szavazatokat szerezni, hogy a haza biztonságáért szolgálatban álló embereket, azok tevékenységét folyamatosan sarazza, savazza, s 2013-ban csak a határokig néz, az rémesen rosszul látja ezt a területet." A terrorelhárítás egyébként szerinte nem valami látványos tevékenység, rengeteg a fedett akció, a "sziszifuszi munka", a külföldi partnerek pedig díjazzák a magyar szerv segítségét. "Épp ezért, ha valaki meg akarna szüntetni bennünket, annak nem velem kell megküzdenie, hanem mondjuk az izraeli, amerikai vagy német titkosszolgálatokkal" - jelentette ki.

A TEK-ről és különböző akcióiról, valamint Hajdu Jánosról szóló cikkeinket itt olvashatja el.