38 ezer facebookozóról kértek adatokat a kormányok

Vágólapra másolva!
A világ kormányai az idei év első felében több mint 38 ezer felhasználóról kértek adatokat a Facebooktól - közölte a világ vezető közösségi portálja.
Vágólapra másolva!

Idén az első hat hónapban 38 ezer adatkérés érkezett a Facebookhoz a kormányoktól, tette közzé a hírportál. A leggyakrabban, 20-21 ezer alkalommal az amerikai kormány fordult felvilágosításért a Facebookhoz 2013 januárja és júniusa között.

Az amerikaiak után India kérte a legtöbb adatot, majd Nagy Britannia, Németország és Olaszország következik a sorban. Oroszország csak egyetlen megkeresést intézett a közösségi portálhoz. Összesen 74 ország illetékes hatóságai fordultak megkereséssel a közösségi háló üzemeltetőjéhez.

Az amerikai megkeresések 79 százalékának tett eleget a Facebook az év első felében, az összes megkeresést pedig 60 százalékban válaszolta meg. Mivel az amerikai törvények tiltják, hogy a vállalatok adatokat tegyenek közzé a kapott megkeresésekről, a Facebook ezért csak hozzávetőleges számokat tett közzé. A többi országról közölt adatok pontosak.

A BBC cikke szerint a Facebook közölte: félévente hozza nyilvánosságra ezentúl a statisztikákat. Arról ugyanakkor nem számolt be, hogy miért kérték a hatóságok az adatokat.

A részletes lista angolul itt érhető el. Eszerint a magyar állam 25 alkalommal kért adatot összesen 24 emberről, és a kérelmek 36 százaléka járt valamiféle adatközléssel, ami azt jelenti, hogy 9 emberről kapott adatokat a kormány. Érdekesség, hogy a kormányok túlnyomó többsége egyszerre több emberről érdeklődött egy adatkérésben, így csak néhány olyan ország van mint Magyarország, ahol az adatkérések száma nagyobb volt a lekért emberek létszámánál, azaz vélhetően egy emberről többször is kértek információt.

A BBC külön kiemeli azokat az országokat, amelyekben békétlen a belpolitikai helyzet. Törökországban 173 emberről érdeklődött a kormány, 45-nél sikerrel, de a Facebook szerint nem politikai ügyekről volt szó, hanem például gyermek veszélyeztetéséről. Egyiptom a lista szerint nem kapott adatot, hiába érdeklődött nyolc alkalommal összesen 11 emberről.

Az amerikai szövetségi törvények lehetővé teszik kormányzati szerveknek, hogy hivatalos végzés nélkül kérjenek ki adatokat vállalatoktól, és azoknak titkos bírósági meghallgatáson kell megvédeni döntésüket, ha megtagadják az adatok kiszolgáltatását.