Vágólapra másolva!
A magyar fotográfia intézménye 155 millió forintot kap az indulásához.
Vágólapra másolva!

Októberben megnyílhat a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely a magyar fotográfia intézményeként, kortárs kiállítóhelyként és képzési helyként fog működni.

Az állami tulajdonú szervezet indulásához és működéséhez 155 millió forintos támogatást ad a kormány, a jövő évi működésre pedig 198 milliót kap az intézmény. A központ megalapítja a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet először az idén adnak át, Robert Capa születésének október 22-i, 100 éves évfordulójához kapcsolódóan. Feladata a világhírű magyar fotóriporterek munkásságának kutatása, kiállítóhelyként népszerűsítése, közte kiemelt feladatként a Capa-fotóhagyaték gondozása, együttműködve a Magyar Nemzeti Múzeummal.

Az intézmény képzési központként is működni fog, amely fotórestaurátori műhelyt is felállít és működtet. Az oktatás 2014 tavaszán indul be. A központ vezetője Kőrösi Orsolya lesz, aki szerint a Mai Manó Házzal a két intézmény egymást kiegészítve működhet ezentúl. A vezető várja az együttműködést a 2018-ban nyíló Magyar Fotográfiai Múzeummal.