A bíróság szerint Berlusconi az adócsalás ötetgazdája és fő felelőse

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő volt a Fininvest nevű cége által elkövetett adócsalás kitervelője és fő felelőse az olasz semmitőszék által csütörtökön közzétett indoklás szerint, amely cáfolni hivatott az exminiszterelnök azon vádjait, miszerint politikailag motivált lejárató kampányban ítélték négyéves börtönbüntetésre.
Vágólapra másolva!

A 208 oldalas jelentésben - amely a bíróság augusztus elsejei ítéletének hátterét magyarázza - az áll: Berlusconi "közvetlenül felelős" a Fininvest által "az olasz adók elkerülése céljával" működtetett rendszer "kiterveléséért, kialakításáért és fejlesztéséért".

A négy héttel ezelőtti ítélet belpolitikai válsággal fenyeget Olaszországban. Egy tavaly - még az előző kormány alatt - elfogadott korrupcióellenes törvény értelmében nem lehet az olasz parlament tagja olyan személy, akit két évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek. Emiatt a mostani ítélet Berlusconi politikai karrierjének végét jelentheti.

Ugyanakkor a Berlusconi által vezetett jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt közölte: ha a politikust megfosztják parlamenti mandátumától, akkor a párt kilép a balközép Demokrata Párttal (PD) alkotott, amúgy is ingatag kormánykoalícióból.

Az olasz szenátus a tervek szerint szeptember 9-én szavaz Berlusconi mandátumáról.

Berlusconi korábban azt állította, hogy a semmitőszék döntése jogtalan, és baloldali bírák politikai bosszújának eredménye. Erre hivatkozva az olasz alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához akar fordulni az ítélet és parlamenti mentelmi jogának megszüntetése miatt.

Ügyvédjei és pártja azzal is érvelt, hogy a tavaly hatályba lépett korrupcióellenes törvényt nem lehet a Berlusconinak felrótt tíz évvel korábbi adócsalásra alkalmazni. Berlusconi emellett szerdán levélben fordult az olasz parlament mentelmi bizottságához, szenátusi mandátuma megszüntetésének felfüggesztését kérve az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntéséig.

Az alkotmánybírósági eljárás éveket is igénybe vehet, Berlusconi bírálói szerint a politikus csak időt akar nyerni a fellebbezéssel.

Elemzők szerint ugyanakkor ha a szenátus mentelmi bizottsága a jogi kétségek álcájával igent mond a halasztásra, akkor nemcsak Berlusconi, hanem az olasz PdL-PD nagykoalíciós kormány is időt nyerhet a Berlusconival szembeni ítélet miatt feszült belpolitikai helyzetben.

A csütörtökön kiadott indoklás azonban azt jelzi, hogy még ha Berlusconi és a PdL minden követ megmozgat is azért, hogy a politikus valahogy kibúvót találjon az ítélet alól, ez jogi szempontból egyre kilátástalanabbnak tűnik.