Megindult a forgalom az M5-ösön a reggeli tömegkarambol után

Vágólapra másolva!
Sokan a kocsisorban rekedtek, ők ásványvízet és élelmet is kaptak. A gyáli közösségi házban kialakított pihenőhelyre húszan érkeztek eddig.
Vágólapra másolva!

Megindult a forgalom az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán az ócsai és a gyáli lehajtók között, ahol eddig a rendőrök helyszíneltek teljes útzár mellett a péntek reggeli tömegbaleset miatt.

Kora délutánig többen a kocsisorban rekedtek, nekik ásványvizet osztottak, azoknak pedig, akik nem tudják folytatni az útjukat – például azért, mert a balesetben roncsolódott az autójuk – a gyáli közösségi házban alakítottak ki pihenőhelyeket.

A helyszínen készült képekért kattintson a fotóra! Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az MTI úgy tudja, hogy ha kell, ennivalóról, szállásról is gondoskodnak. Ez utóbbira a karambolban érintett azon külföldieknek lehet szükségük, akiknek nincs hová menniük. A gyáli közösségi házba húsz ember érkezett a tömegkarambol helszínéről.

Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél. A tömegbalesetben három ember meghalt, harmincan megsebesültek, hatan életveszélyesen. A sérültek többsége külföldi.

A baleset halálos áldozatai mind román állampolgárok. Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette: egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat.

A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, a Péterfy Sándor utcai baleseti központba, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában négy sérültet ápolnak, ketten közülük továbbra is életveszélyes állapotban vannak. Zsiros Lajos ezredes, a központ orvos igazgatója elmondta: a két nő túl van a stabilizációs műtéteken, jelenleg az intenzív osztályokon kezelik őket, hasi, illetve lábszárműtéteket hajtottak végre rajtuk, és biztosították a légzésüket, de nincsenek túl az életveszélyen. Az orvos igazgató hozzátette: legalább két hétbe telik, amíg a két nő szállítható állapotba kerül.