Súlyos baleset az M5-ösön

Vágólapra másolva!
A hajnali órákban történt balesetben hárman meghaltak és harmincan megsérültek, Ócsánál terelik le a forgalmat. Egyelőre nem tudják, miért történt a baleset. A rendőrség szerint kora délután megindulhat a forgalom. 
Vágólapra másolva!

Egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ötközött ma reggel hajnali 5 óra 15 perckor az M5-ös autópálya Gyál és Ócsa közötti szakaszán. A bolgár rendszámú kamion az árokba borult, és szintén árokba borult egy mikrobusz, amelyből a baleset során hárman kiestek, hárman pedig beszorultak. A kamion sofőrje szintén beszorult, őt és a mikrobusz utasait a tűzoltók szabadították ki.

Mentők a helyszínen. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A balesetben hárman vesztették életüket, és 30-an megsérültek, köztük négy gyerek. 18-an súlyos, 15-en könnyebb sérülést szenvedtek, 29 embert szállítottak kórházba a 17 autóval és két helikopterrel a helyszínre érkező mentők. A sérülteket többnyire végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi Honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba.

A rendőrség az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalát teljes szélességében lezárta, a forgalmat az ócsai lehajtónál a 4603-as úton keresztül a 4-es és az 5-ös út felé terelik. A tehergépjármű-forgalmat már Lajosmizsénél leterelik M5-ösöről. Még mindig tart a helyszínelés, várhatóan több óráig fog tartani.

Egy órakkor feloldották az útzárat Bács-Kiskun megyében, ott már zavartalanul megy a forgalom az M5-ösön, Pest megyében viszont még mindig nem közlekedhetnek az autópályán.

Kora délután megindulhat a forgalom

A rendőrség azt tanácsolta a Szeged felől Budapest felé közlekedő autósoknak, hogy – az M5-ös autópályát kihagyva - kerüljenek az 55-ös úton Baja felé, a Dunaföldvár-M6-os autópálya útvonal irányába. Az M43-as autópályán érkezők pedig a 47-es út csomópontjánál lehajtva menjenek Hódmezővásárhelyig, onnan a 45-ös úton a Szentes-Kunszentmárton-Szolnok útvonalon, majd a 4-es úton a főváros felé.

A rendőrség közlése szerint háromnegyed 12-kor kezdték meg a sérült járművek elszállítását a helyszínről, a szóvivő szerint kora délutánra megindulhat a pályán a forgalom.

A baleset körülményei még nem tisztázottak, azokra a szakértői vizsgálatnak kell fényt derítenie. Az eddig feltárt részletekről a rendőrség nem nyilatkozik, már csak azért sem, mert a helyszínelés, illetve a szemtanúk meghallgatása még jó ideig eltarthat – tette hozzá a szóvivő.

Román áldozatok

Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy egy kórházi felszereléssel ellátott katonai gép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat.

A balesetben érintett, román állampolgárokat szállító kisbusz tulajdonosa a sofőrtől telefonon szerzett információkra hivatkozva a román hírtelevízióknak azt mondta: az autópályán kialakult torlódás miatt a kisbusz megállt, majd néhány másodperc múlva egy hátulról nagy sebességgel érkező bolgár kamion rohant bele a kocsisorba.