Állami iskola, köszönjük szépen!

Káosszal indult a tanév, hibás tankönyvcsomagok, illusztráció
Vágólapra másolva!
Míg a szülők több tízezer forintért padot vesznek, hogy legyen hol ülnie a gyereknek, a tankönyvcsomag pedig nagyon keveseknél stimmel, az igazgatók vakrepülésben kezdik a tanévet, és csak reménykednek abban, hogy pár hét múlva nem jön egy e-mail, hogy szervezzenek át mindent. Korántsem indult zökkenőmentesen az első állami tanév.
Vágólapra másolva!

"Szóltak, hogy kéne venni egy padot a gyereknek, különben nem tud hol ülni. Több tízezer forint. Állami iskola, köszönjük szépen!" Nincs egyedül ez az Origónak panaszkodó szülő, többen is jelezték szerkesztőségünknek, hogy az iskolák állami átvételével nem szűntek meg a filléres gondok. "Nálunk labdát, ugrókötelet, hulahoppkarikát vettek szülői pénzből. Marha ciki volt, a tanár írta, hogy persze nem kényszerítheti a szülőket. Nyilván neki is kellemetlen" - írta egy másik apa.

Az igazgatók továbbra is kénytelenek emellett az iskolai alapítványba pénzt kérni. "A tanítók már nyáron jelezték, hogy hivatalosan nem kérhetnek pénzt semmire, de van az iskolának alapítványa, előre is köszönték szépen. Abból vettek sok mindent, különben elég szegényes lett volna a tanterem", mondta egy szülő egy harmadik iskolából. Itt magát a termet is a szülők újították fel, mert az önkormányzat egyébként milliós nagyságrendű támogatása sem volt elég rá.

Csak ők unatkoznak mostanában, a szülőknek és az igazgatóknak is van okuk a fejfájásra Forrás: AFP/RIA Novosti

A jelenség nem új, mindig is így mentek a dolgok az iskolákban, ugyanakkor a korábbi kormányzati nyilatkozatok alapján akár azt is gondolhatták a szülők, hogy megoldódnak a mindennapos gondok. "Nem függhet az önkormányzatok anyagi helyzetétől az oktatás minősége." Ezt például Pánczél Károly fideszes képviselő mondta a törvény parlamenti vitájában, míg egy államtitkársági közlemény szerint "a kormány felszámolja azokat a különbségeket, amelyek az elmúlt évtizedekben az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségei miatt alakultak ki."

Az igazsághoz tartozik, hogy az iskolákat átvevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csak a pedagógiai munkáért felelős, az épületek fenntartása az önkormányzatok dolga. Ebből a cikkünkből kiderül, hogy a klasszikusan oktatási célú tárgyak, így kréták, fénymásolók ügye is a Klik dolga.

Más területen is voltak gondok: a tankönyvrendelés, pontosabban -szállítás például sok helyen nem sikerült hibátlanul. "A kisebbik fiam osztályában se ő, se osztálytársai nem kapták meg a beígért könyvcsomagot. Illetve megkapták, de mindenkié hiányos volt. És nagyjából az egész iskola erről tud beszámolni" - írta egy panaszos olvasónk. "A Fillér utcai iskolába sem jöttek meg a könyvek pontosan", "nálunk egy könyv hiányzott, ma írtam alá az átvételi ívet, odafirkantva, hogy azt az egyet nem kaptuk meg", számoltak be a kollégák a saját élményeikről, és az Index is hasonlókról közölt cikket. A tankönyvrendelés egyébként már az elejétől fogva nem ment simán (erről olvashat itt, de akár itt is).

Arany László Tamás, a tankönyvellátásért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. igazgatója hétfőn ezekre reagálva azt mondta, volt több intézmény, ahol nem megfelelő rendelést adtak le, megpróbálták még a nyári időszakban felkérni az érintett iskolákat, hogy ezeket a hiányosságokat pótolják, és azt is ígérte, hogy el fognak juttatni minden olyan könyvet is, amelyet korábban nem rendeltek meg, "vagy más ok miatt hiányoztak a csomagból".

Van ezek mellett egy olyan, évkezdéshez kapcsolódó probléma is, amit a diákok és szülők most még nem érzékelnek, és az igazgatók csak remélni tudják, hogy nem is lesz belőle nagy gond. Vannak ugyanis iskolák, amelyek még mindig nem kaptak hivatalos választ az úgynevezett tantárgyfelosztási kérelmükre. Ezt az intézmények állítják össze, és az van benne, hogy melyik tanár hány órában melyik osztályt tanítaná, ennek alapján tudnak órarendet csinálni. Az önkormányzatok ezeket mindig jóváhagyták, de most a Kliktől az állítások szerint nem mindenhova érkezett válasz.

Problémamegoldó akciócsoport Forrás: AFP/RIA Novosti

"Az idén először azt sem tudjuk, hány álláshelyet tölthetünk be. Egy augusztus 30-ai kormányrendeletben van benne, hogyan kell kiszámolni, hány tanári hely jut elvben egy iskolának. Hogy mennyi lesz ehhez képest, az még később derül csak ki" - mondta Somogyi László iskolaigazgató, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, fiktív tantárgyfelosztással, vakon futnak neki a tanévnek, és remélik, hogy válasz nélkül maradt levelük jóváhagyást jelent, és nem jön majd egy levél a Kliktől, hogy ez így nem jó, bocsásson el vagy vegyen fel tanárt év közben.

Ugyanebben az iskolában azok a pedagógusok is elkezdtek hétfőn tanítani, akik nyugdíjas korúak, és a kormányzat rábólintott a továbbdolgozásról szóló kérelmükre, "különben nem tudtuk volna elkezdeni a tanévet". Somogyi László azt mondta, szeptember közepére ígérték a Klik munkatársai, hogy rendeződik a helyzet.

Ez a probléma jogszabályok késői megjelenése miatt minden iskolát érint. Más kérdés, hogy informálisan másutt esetleg van megegyezés: az Origo beszélt olyan igazgatóval is, aki egy másik tankerületben lévő iskolát irányít. Ő azt közölte, nyáron több körben is tárgyalt a Klik helyi illetékesével, és aztán meg is kapta a jóváhagyást a tantárgyfelosztásra, "legalábbis mi úgy értékeltük a beszélgetéseket".

A Klik megkeresésünkre azt közölte, hogy a tankerületek jogszabályban előírt feladata a tantárgyfelosztás jóváhagyása. "Nincs tudomásunk arról, hogy ez valahol ne történt volna meg. Ellátatlanul feladat nem maradhat" - közölték, jelezve: ha leírjuk, hol van probléma, utánanéznek az esetnek.