Orbán megtanítja, mi a jó és mi a rossz

Tanévnyitó, Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Bálint Márton Iskola új épületének avató ünnepségén Törökbálinton
Vágólapra másolva!
Felújították a törökbálinti iskolát, szermélyesen Orbán Viktor adta át. A miniszterelnök Európát hasonlította a lepusztult iskolaépületekhez, néhány tüntető pedig őt Rákosi Mátyáshoz. 
Vágólapra másolva!

A törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola évnyitója majdnem ugyanolyan volt, mint amit ma az ország többi iskolájában végiguntak a gyerekek: versek, novellák, amikre senki nem figyel, tanári köszöntők, Himnusz- és Szózat-éneklés, igaz itt legalább nem hamisan, mert nem a gyerekek, hanem az iskola kórusa énekelte el őket.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Bálint Márton Iskola új épületének avató ünnepségén Törökbálinton. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A szokásos programok mellé a törökbálinti iskolások kaptak egy kis kormánypropagandát is, mert a tanévnyitót összekötötték az iskola új épületének avatójával, a szalagot pedig maga a miniszterelnök, Orbán Viktor vágta át, de ott volt Németh Lászlóné fejlesztési miniszter, Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, és a párt minden helyi politikusa is, közülük többen ki is használták az alkalmat, hogy előadják, amit mindenképpen szeretnének elmondani az általános iskolásoknak.

Aradszky András fideszes országgyűlési képviselő például rövid beszédében a kormány oktatáspolitikáját vázolta a diákoknak, akiket megnyugtatott, hogy szerencsés időszakban élnek, mert elkészülhetett az épület, és mert "végre nem a globalizált urak vagy az individualizmus eszméjét fogja közvetíteni a jövő generációinak", hanem "a tudás emberközpontúságát, és az emberi méltóság tiszteletben tartását".

A beszéd után a miniszterelnök népes kísérete megtekintette az új iskolát. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Mire a miniszterelnökre került a sor, az iskolások már láthatóan nehezen viselték a beszédeket. A "Essünk át a legnehezebben" - kezdte Orbán, majd gyorsan az előtte felszólaló polgármester kérésére megígérte, hogy adnak még pénzt az iskola további bővítésére is. Aztán méltatta az új iskola névadóját, Bálint Mártont, aki negyven évig tanította a törökbálinti gyerekeket, és a miniszterelnök szerint bizonyítéka annak, hogy valódi eredményeket csak a helyiek áldozatos munkájával lehet elérni.

Orbán ezután a tőle megszokott módon világpolitikai kontextusba helyezte a törökbálinti évnyitót. Európa hátrébb csúszott, nincs közös európai válasz, minden nemzet a saját válaszát keresi, éppen ezért 2010-ben arra jutottak az emberek, hogy nem elég a toldozgatás, foltozgatás, teljes reformra van szükség az oktatás területén is.

"Nem volt érthető, hogy tanítási napokon, mit keresnek az utcán a diákok" - magyarázta például azt, miért fontos az egész napos iskola. Aztán arról beszélt, hogy a nevelés testi és lelki nevelést jelent, ezért teremtették meg a mindennapos testnevelést, és a hit- és erkölcstanoktatást, amely annak kereteit adja, hogy a gyerekek tájékozódni tudjanak a világban. "Fontos, hogy különbséget tudjanak tenni jó és rossz között" - mondta.

A Hallgatói Hálózat tagjai úttörőnyakkendőben játszották le a Rákosit éltető dalt. További képekért kattintson! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A miniszterelnök az iskolák állami átvételéről is beszélt, amire szerinte azért volt szükség, hogy "ne legyenek a korábbiakhoz hasonló kirívó különbségek. de ehhez szükség van olyan beruházásokra, mint ami itt volt Törökbálinton".

Orbán szerint Magyarország annak ellenére tudott 359 helyen iskolafejlesztési programot indítani, hogy egész Európa, benne Magyarországgal, a válságtól szenved. Dicsérte az ingyenes tankönyvek idén induló rendszerét, valamint a pedagógus-életpályamodellt is, amire szerinte azért volt lehetőség, mert "Magyarország jobban teljesít, mint korábban".

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a beszéd után Orbán Viktor megtekintette az új, egyébként tényleg szép iskolát. A tanévnyitót csak pár hahás aktivista zavarta meg: a szalag átvágása közben egy magnóból lejátszották a Köszönjük néked, Rákosi elvtárs című indulót, és azt skandálták mellé, hogy Éljen Viktor, éljen a párt! Szórólapokat is elkezdtek osztani, amelyek a pedagógus-életpályamodellt és az oktatási reform más elemeit bírálták.