Na, ide figyelj, pöcsikém, a politika mocskos dolog

Ladányi Sándor telefonos interjút ad a választás másnapján
Vágólapra másolva!
Nagy fölénnyel verte a fideszes jelöltet az ellenzéki pártok közös képviselője a szigetszentmiklósi önkormányzati választáson. A tudatlan lánykák éppúgy rá szavaztak, mint Gyurcsány Ferenc igaz rajongói, pedig volt olyan, aki Bajnai Gordont összekeverte a Jobbikkal. A választás viszont inkább szólt a lakótelepi padokról, mint a nagy kormányváltó összefogásról.
Vágólapra másolva!

Tönkreverte a Fidesz jelöltjét; Ez a siker túlmutat Szigetszentmiklóson; Egyértelmű üzenet a kormánynak; Összefogással van esély a változtatásra – ilyen hangvételű közleményeket adtak ki az ellenzéki pártok a vasárnapi szigetszentmiklósi időközi önkormányzati képviselő-választás után. Az MSZP, az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció régóta nem örülhetett ennyire választási eredménynek – még ha csak önkormányzati választásról van is szó –, közös jelöltjük ugyanis másfélszer annyi szavazatot szerzett, mint a kormánypárt jelöltje.

A Bajnai Gordon vezette Együtt 2014–PM úgy fogalmazott, hogy a szigetszentmiklósi győzelem fontos kezdőlépése volt az országgyűlési választásig tartó kampánynak, az MSZP frakcióvezető-helyettese pedig azt mondta, hogy ezzel megszületett az esély arra, hogy az összefogás ereje leválthatja a kormányt 2014-ben. A Fidesz szerint ugyanakkor nincs nagy jelentősége a választásnak, csak arra figyelmeztetik a jobboldali szavazókat, hogy aktívabbnak kell lenniük. A szigetszentmiklósi 8-as számú választókerületben jártunk utána annak, milyen erős az ellenzéki összefogás, és mennyire érdekli ez az embereket.

Gyanús volt a Fidesz ingyensöre

Még hétfő délután is lerítt a Bajcsy-Zsilinszky út melletti lakótelepről, hogy a hétvégén választást tartottak. A villanypóznák egészen a kerülethatárig gondosan tele voltak ragasztva a jelöltek plakátjaival, amelyek közül néhány egy nappal a választás után éppen hogy csak lógott a helyén. A lakótelepi büfések szerint a múlt héten minden párt tartott valami rendezvényt, valakinek még az is feltűnt, hogy a Fidesz kétszer is osztott ingyensört, „ez azért nem szokásuk, egy rendezvényt szoktak tartani”.

Ladányi Sándor képe az oszlopon Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a 2010-ben nyertes fideszes képviselő májusban elhunyt. A választókerület a város központjában található, és politikailag is frekventáltnak tűnt: az MSZP és a Fidesz helyi irodája is itt van (egy többemeletes ház alján pedig a Munkáspárt nevét láttuk). A Fidesz-iroda hétfő délután zárva volt, az MSZP-irodában viszont megtaláltuk a nyertes képviselőt.

„Úgy gondoltuk, hogy mi itt együtt tudunk komoly eredményt elérni” – magyarázta Ladányi Sándor, hogyan sikerült megnyerniük a körzetet. Szerinte ez mindig is baloldali körzet volt, és 2010-ben csak azért sikerült a fideszes jelöltnek nyerni, mert több baloldali kötődésű induló is volt, és megoszlottak a szavazatok, így az akkori vereség oka tulajdonképpen az összefogás hiánya volt.

A beszélgetés közben ketten is beugrottak gratulálni neki. „Nagyon becsületes ember” – mondta meghatottan egyikük, akinek rokkantnyugdíjasként nem volt kérdéses, hogy az MSZP-re szavaz, hiszen a Fidesz-kormány csökkentette a rokkantsági nyugdíjakat. „És a Horn Gyula temetése sem tetszett, többet érdemelt volna” – mondta bosszúsan, majd elviharzott dogozni. A közelben üldögélő öregasszony is rögtön felismerte, ő azt mondta, azért szavazott Ladányira, mert ő az egyetlen, akit ismer, és megkérte rá, hogy takaríttassa el a gazt, és cserélje le a köztéri padokat kényelmesebbekre. Az MSZP-n kívül azonban nem hallott más jelölő szervezetről, és fogalma sem volt róla, hogy mi az az Együtt 2014, vagy a Demokratikus Koalíció.

Az egyik gratuláló a választási iroda előtt Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Horn Gyula temetése betalált

„Bajnai? Szerintem azt sem tudják, hogy az kicsoda” – magyarázta a kérdésünkre egy helyi boltos, hogy az ott lakók mennyire vannak képben az ellenzéki pártokat illetően. Gyurcsány Ferencről szerinte még elvétve lehet hallani, de a boltjába betérő legtöbb nyugdíjas csak az MSZP-t emlegeti. „A fiatalok pedig nem politizálnak, azok csak azt mondják, ha nem jó nekik itt, elmennek külföldre.”

A pár utcából álló választókerületben többen is akadtak, akik nem tudták, kik voltak az MSZP szövetségesei a választás során. Egy kutyáját sétáltató nő például összekeverte Bajnai Gordon pártját a Jobbikkal, igaz, ő nem is szavazott vasárnap. Egy fiatal lánynak pedig csak a kampány során kapott toll lett gyanús, amelyen az MSZP mellett szerepel a DK, az Együtt 2014 és a velük szövetségben lévő Párbeszédért Magyarország (PM) logója is. „Azt nem tudom, hogy kik vannak a tollon, de gondolom, azok a szervezetek, amelyek támogatják a Ladányit” – mondta, és hozzátette, hogy édesanyja tanácsra szavazott az MSZP-s politikusra, és mert jó fejnek tartja.

Sokaknak fogalmuk sem volt arról, kik jelölik kedvenc képviselőjüket Fotó: Tuba Zoltán - Origo

„Itt nem azért sikerült nyerni, mert összefogás volt” – magyarázta egy idős nő. Szerinte az emberek azért szavaztak Ladányi Sándorra, mert ismerik őt. Az ellenzéki pártok pedig már annyian vannak, hogy ő nem is tudja követni őket. „Vasárnap sem rájuk szavaztam, hanem a Ladányira” – mondta, és hozzátette, hogy 2014-ben sem szavazna rájuk, mert szerinte kilóg a lóláb, és mindenki csak miniszterelnök akar lenni. „Egymással se tudnak megegyezni, akkor mit tudnának kezdeni a kisemberrel?” – mondta egy helyi férfi.

„Itt a Ladányit az öregek választották meg” – vélekedett egy középkorú férfi, aki szerint tele a lakótelep az egykori Csepel Művek dolgozóival, nem kérdés, hogy az MSZP-re szavaznak. „Meg a Horn Gyula temetése is betalált náluk” – mondta. Szerinte inkább az volt a rendkívüli, amikor 2010-ben nem szocialista nyerte a körzetet, hanem a fideszes jelölt. „Azt valahogy bekétharmadolták, de ez akkor is egy MSZP-s körzet” – mondta. 2006-ban még ő is MSZP-szavazó volt, de nem tetszett neki, amit utána műveltek, és zavarta, hogy nem hívhatja vissza őket, ezért azóta nem szavaz. ”Ráadásul ezek az új pártok mind régi emberekből állnak”.

„Mi szükség van itt pártokra?” – kérdezte egy, a lakótelep közepén lévő parkban a gyermekével pihenő férfi. Szerinte a választók úgyis a jelöltekre adják le a voksukat. „Ne bújjanak pártok mögé, a helyi választásoknál úgysem jelent semmit, hogy az MSZP-nek vagy a Fidesznek milyen programja van” – mondta. A helyi kocsmában ennél sarkosabb véleményt is hallottunk. Kora délután négy férfi sörözött és felesezett az udvaron, de arra a kérdésére, hogy voltak-e szavazni, csak egyikük válaszolt. „Na, ide figyelj, pöcsikém, a politika mocskos dolog, ezek mind azok, egyik sem egy Széchenyi” – mondta tömören.

Milyen lenne az eszményi kormány?

A lakótelep egy másik részében azonban úgy látszik, az ellenzéki összefogás szárba szökkent, a vezetői pedig már-már sztárok. „Mesterházyval meg vagyok elégedve, csak egy kicsit hebrencs” – mesélte a konyhaablakon keresztül egy éppen ételt készítő idős nő. Gyurcsányt is szereti, Bajnai pedig szerinte „kivezette az országot a kakiból”. Nem is tudná eldönteni, kit látna szívesen az ország élén, csak azt tudja, hogy a mostani kormányt le kell váltani, mert „hazavágták az országot”.

„Az MSZP, a DK meg az a 2014, ha nem fogunk össze, akkor Orbán fog győzni” – mondta zord tekintettel egy idős nyugdíjas. Ő a barátnőjével az MSZP-t támogatja, sőt, aktivistaként még a kampányban is részt vettek. Szerintük a másik két párt szimpatizánsai rengeteget segítettek, végül teljesen összebarátkoztak velük, „mint egy nagy család”.

Fideszes kampányplakát Szigetszentmiklóson Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A múlt heti ellenzéki megállapodásról viszont nincs jó véleménye. „Ez volt a 26. választásom, az a tapasztalatom, hogy a sokfelé húzással csak veszíteni lehet” – mondta. Ő ugyanis a külön listás indulást nem gondolja megegyezésnek, szerinte az ellenzéki pártok vezetői túl nyakasak voltak. Amikor meghallotta a hírt, mégsem lett szomorú. „Megegyeznek – mondta bizakodóan –, ez nem lehet akadálya az Orbán leváltásának, újra össze fognak ülni.” Neki lenne is egy ötlete: szerinte Bajnai Gordon okos, így lehetne ő a „pénzügyes”, Mesterházy Attila „fiatal és lendületes”, neki miniszterelnök-helyettesnek kellene lennie. De ki legyen a miniszterelnök? – hangzik el a kérdés. „A Ferit sem szabad kihagyni, mert sokkal okosabb, mint az Orbán, legyen Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök.”