Könyvtáros? Tanár? Könyvtáros-tanár?

Iskolai könyvtárosok, Ködöböcz Katalin könyvtáros második osztályos diákoknak ad könyveket a beregszászi Kossuth Lajos Középiskolában
Vágólapra másolva!
Bizonytalan, melyik iskolai könyvtárost tekintik tanárnak a köznevelési törvény végrehajtása során, és melyiket nem. Sok könyvtáros tart attól, hogy lecsúsznak a tanárok idei béremeléséről, és 2015-ig várhatnak. A köznevelési államtitkárság szerint az számít, kit, milyen munkakörre neveztek ki.
Vágólapra másolva!

Zúgolódnak az iskolai könyvtáros-tanárok. Az Origo információi szerint éles vita zajlik a levelezőlistájukon, mivel nem biztosak benne, hogy ők is megkapják a pedagógusoknak szeptember 1-jétől ígért béremelést. Illetve, lassan abban lesznek biztosak, hogy nem kapják meg. "Augusztus vége óta nagy a bizonytalanság" - mondta lapunknak egy általános iskolai könyvtáros-tanár, aki szerint jogi félreértés állhat a vita mögött.

Sok iskolában alkalmaznak könyvtárosokat pedagógusi végzettséggel könyvtáros-tanárként, illetve könyvtáros-tanítóként, de könyvtárosokat pedagógusi végzettség nélkül, asszisztensként is, és "mintha valaki nem tudná, mi a különbség a kettő között".

A köznevelési törvény a könyvtáros-tanárt és a könyvtáros-tanítót is pedagógusi munkakörbe sorolja, és az iskola alkalmazásában álló minden más könyvtárosra és könyvtáros asszisztensre nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő, nem pedagógus alkalmazottként tekint - derül ki a Könyvtáros-tanárok Egyesületének tavaszi összegzéséből. (Itt pedig egy tanügyigazgatási szakértő magyarázza el a különbséget.)

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Tanár vagy segítő?

Ennek ellenére sokan attól tartanak, hogy kimaradnak a béremelésből. Félreérthető például, hogy a köznevelési törvény múlt heti módosítása után kiadott végrehajtó rendeletben (pdf, 66438. oldal)
a könyvtárosokat az oktatómunkát közvetlenül segítők közé sorolják-e. Az aggódók attól tartanak, a bérek megállapítása során a tantárgyfelosztást fogja alapnak tekinteni az iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), és akiknek a neve mellett nincs konkrét tantárgy, azokat nem tekintik pedagógusnak. Ők az oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottként csak két év múlva kaphatnak béremelést.

Van, aki mégis bízik benne, hogy ha pedagógusi végzettsége van, és tart könyvtárismereti órákat, sőt alkalmanként helyettesít is, pedagógusnak tekintik őt, így benne lesz a béremelés által érintettek körében. "Októberben kiderül, addig is bízom a legjobbakban" - mondta az Origónak nyilatkozó könyvtáros.

Hogy ki a könyvtáros-tanár, arról van vita - állítja Szakmári Klára, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke. Az világos, hogy közülük mindenképpen tanárnak tekintik azt, aki bármely más szaktárgyat is tanít, vagy "szerencséjére rányomtak mondjuk két etikaórát". Az is biztos, hogy akinek könyvtárosi végzettsége van, de pedagógusi nincs, és nem ad órákat, nem kap most béremelést.

A debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti iskola könyvtára - képünk illusztráció Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Pedig oktatnak is

Az a kérdés, mi lesz azokkal, akik könyvtárosok, pedagógusi képzettséggel, de nem szerepel tantárgy a nevük mellett a felosztásban. Őket a Klik egyik belső utasítása szerint - mivel szakórát nem tartanak - szintén nem tekintik pedagógusoknak, ami az egyesület szerint jogtalan. Szakmári Klára szerint általában ezek a könyvtárosok is oktatnak, például könyvtárhasználati ismereteket, közös vezetésű órákon - például informatikaórán -, de konkrét tantárgy nem szerepel a nevük mellett.

Mivel a törvényben és a rendeletben nincs leírva pontosan, ki tanár és ki könyvtáros, ráadásul a megfogalmazás félreértésekhez vezet, ezt egyesek hozzá nem értésből vagy pénzügyi megfontolásokból hátrányosan érintő módon értelmezik - mondja Szakmári Klára, aki szerint országosan 1500-2000 olyan ember lehet szó, akiknek megvan a könyvtárosi és a pedagógusi végzettségük is.

A kérdést tisztázandó megkerestük az ügyben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, de a múlt héten elküldött kérdéseinkre még nem kaptunk választ. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkárságát is megkértük, hogy segítsenek tisztázni a kérdést. Válaszukból röviden összefoglalva az derül ki, hogy a könyvtárosok és könyvtárostanárok közül azt tekintik pedagógusnak, akinek ez szerepel a munkakörében is. Akit könyvtárosi munkakörben alkalmaznak - hiába van meg a pedagógusi végzettsége és hiába tart órákat -, csak két év múlva kap majd fizetésemelést. (A teljes választ lásd lentebb!)

A parlament a múlt héten fogadta el a köznevelési törvény módosítását, ezzel szeptember 1-jével minden pedagógusra kiterjesztették az életpályamodellt. Ez azonban csak a pedagógusi munkakörben dolgozókra lesz érvényes. Azok, akik rendelkeznek pedagógusi vagy felsőfokú végzettséggel, de nem ilyen munkakörben dolgoznak - dajkák, ifjúságvédelmi felügyelők, szabadidő-szervezők, úszómesterek, pedagógiai asszisztensek, könyvtárosok -, csak két év múlva remélhetnek béremelést. A korábbi híradások szerint összesen 5-6 ezer ilyen emberről lehet szó.

A Köznevelésért Felelős Államtitkárság válasza

A pedagógusok új előmeneteli rendszere, az életpálya modell - és ennek részeként a béremelés - a következő foglalkoztatottakra vonatkozik 2013. szeptember 1-jétől: a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben, a pedagógiai szakszolgálati intézményben és a pedagógiai-szakmai szolgáltató intézményben pedagógus, illetve pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben, valamint a gyermekvédelmi intézményekben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra (nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 64. § (2) és (4) bek., valamint 65. § (9) bek.).

A könyvtárostanár (tanító) pedagógus-munkakör, a könyvtáros viszont nem az. A munkakört a kinevezési okmánynak kell tartalmaznia, és ebben a feleknek, a munkáltatónak és a munkavállalónak/közalkalmazottnak kell megegyeznie. Vagyis önmagában az a tény, hogy valaki rendelkezik a könyvtárostanár munkakör betöltéséhez szükséges végzettséggel, szakképzettséggel, még nem jelenti azt, hogy automatikusan könyvtárostanár lenne a munkaköre. Az nyilván nem megfelelő munkaköri megnevezés a kinevezésben, ha az alkalmazott olyan feladatokat lát el, mint egy könyvtárostanár (pl. könyvtári órák megtartása), ugyanakkor mégis könyvtáros a munkaköre. A könyvtáros tanár munkaidejének beosztását az Nkt. 62. § (12) bekezdése határozza meg.

Amennyiben valakit könyvtáros munkakörben foglalkoztatnak és nem is lát el a könyvtárostanári (tanítói) munkakörbe tartozó feladatokat, akkor most még nem, de 2015. szeptember 1-jétől vonatkozik rá az új pedagógus előmeneteli rendszer és béremelésben is fog részesülni, amennyiben rendelkezik pedagógus szakképzettséggel.

Ha valakinek a munkaköre könyvtárostanár (tanító) vagy a könyvtárostanár munkakörbe tartozó feladatokat lát el, de munkaköre helytelenül könyvtárosként lett megjelölve a kinevezésében, akkor a kinevezését a valós helyzetnek megfelelően korrigálni kell, és egyben kiterjed rá is az életpálya és a béremelés hatálya. A Köznevelésért Felelős Államtitkárság felhívja a figyelmet arra, hogy a könyvtárostanár (tanító) munkakör csak a következő szakképzettséggel tölthető be: könyvtárpedagógia-tanár, informatikus könyvtáros és tanító vagy tanár vagy szociálpedagógus, továbbá iskolai, kollégiumi könyvtárostanárnak vagy könyvtárostanítónak alkalmazható az is, aki a 3. mellékletében foglaltak szerint az iskolában, kollégiumban pedagógus-munkakör betöltésére jogosító tanítói vagy tanári végzettséggel és szakképzettséggel, továbbá iskolarendszeren kívüli oktatásban szerzett emelt szintű könyvtárosi szakképesítéssel rendelkezik (Nkt. 98. § (7) bek.).