300 új BKK-jegyautomatát telepítenek a városba

Vágólapra másolva!
Új, bankártyákat is elfogadó jegyautomaták jönnek a fővárosba. A régi automatákat 2014 elejétől cserélik le folyamatosan.
Vágólapra másolva!

A jövő év elejétől ütemezetten 300 db teljesen új, a legtöbb jegy- és bérlettípust árusító, érmét és bankjegyet elfogadó és visszaadó, valamint bankkártyaterminállal rendelkező jegykiadó automatát üzemel be a főváros. A vandálbiztos jegyértékesítő eszközök gyártásáról, telepítéséről és üzemeltetéséről szóló szerződést ma írták alá a januárban kiírt közbeszerzési eljáráson nyertes T-Systems Magyarország Zrt-vel.

Az elektronikus jegyrendszer projektjébe illeszkedve az automata-hálózat 2014 elejétől egy év alatt épül ki. Ezzel az utasok több nyelven is kommunikáló, a legtöbb jegy- és bérlettípust árusító, érmét, bankjegyet és bankkártyát is elfogadó, érintőképernyős, vandálbiztos automatákból vásárolhatnak jegyet - írja közleményében a Fővárosi Önkormányzat.

Az új jegyértékesítő eszközöket a közbeszerzési eljárás nyertese, a T-Systems Magyarország Zrt. szállítja; a vállalat nettó 5,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte a tendert. Ez az összeg magában foglalja a készülékek gyártását, szállítását, telepítését és 5 éven át tartó teljes körű üzemeltetését.

Az automatákat úgy tervezik, hogy az elektronikus jegyrendszer bevezetése után megfeleljenek az új követelményeknek is, ezért a készülékek képesek lesznek a majdani utazási kártyák kiadására vagy az utasoknál már meglévő kártyák feltöltésére is.

A kamerákkal és riasztórendszerrel is felszerelt, vandálbiztos automaták üzemeltetése egyebek mellett 0-24 órás online monitoringot is magába foglalja, ami azt jelenti, hogy a karbantartó azonnal értesül bármilyen esetleges meghibásodásról, annak elhárítására nyomban intézkedést tesz. A jelenleg üzemelő hálózaton szélsőséges esetben két-három napba is telhetett, amíg az üzemeltető észlelte a meghibásodást.

Az új hálózat kiépítésekor az automaták elhelyezkedését is újragondolják. Azok megtalálhatók lesznek minden metró- és sok HÉV-állomásnál, valamint a város összes fontos nappali és éjszakai közlekedési csomópontján – ott is, ahol jelenleg nincs vagy csak időszakosan van nyitva pénztár. A cél, hogy minél több helyen legyen éjjel-nappal elérhető és használható automata Budapesten - írja közleményében a Fővárosi Önkormányat.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.