Kisgömböcként falja a hatalmat Lázár János minisztériuma

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nagyon elégedett
Vágólapra másolva!
Kevés, de sok területre rálátó óriásminisztérium - így indult a kormány három és fél éve, azóta azonban sok területen újraosztották a befolyást. Orbán Viktor környezete bivalyerős lett, Lázár János kezében eddig nem látott nagyságú hatalom összpontosul. Pintér Sándor is kapott néhány nagy falatot. És kik a vesztesek?
Vágólapra másolva!

A Lázár János vezette Miniszterelnökség feladata lesz ezentúl az országimázs alakítása - írta meg számos újság a múlt héten, mint utólag kiderült, tévesen. A hatáskör ugyanis marad Navracsics Tibornál és a közigazgatási tárcánál (KIM). A néhány óráig kerengő, félreértett hír cáfolata azonban inkább a kivétel, semmint a szabály az utóbbi években. Átnéztük a kormányalakítás óta eltelt időszak kormányzati megbízatásait és finomhangolásait, és ezekből kiderül, hogy a Miniszterelnökség az elmúlt években habzsolta a feladatokat, azaz egyre nagyobb befolyás összpontosul az Orbán Viktortól független, de vele legközvetlenebb kapcsolatban lévő miniszter kezében.

Még Varga Mihály irányítása alatt, 2011 őszén szerezte meg az intézmény a kormányzati kommunikációt, ekkor állt fel a Századvégtől érkező Giró-Szász András vezette csapat, amely átvette a feladatot a KIM-től. Akkori információk szerint ezzel a kommunikációt informálisan irányító Habony Árpád csatát nyert Navracsics Tibor ellen.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Miniszterelnökség erősödése 2012 júniusában gyorsult fel egy többes helycsere után: a korábbi fejlesztési miniszter Fellegi Tamás helyét Varga Mihály vette át az IMF-tárgyalói poszton, Vargát pedig a Miniszterelnökségen Lázár János váltotta azzal a nem titkolt szándékkal, hogy erősítsék az intézményt.

A Miniszterelnökség ekkor kapta meg az egységes kormányzati honlapok kialakításának feladatát, a külföldi kommunikáció irányítását az akkor kinevezett Kumin Ferenc vezetésével. Elvették a KIM-től a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) is, és jelzésértékű döntésként a kormányülésről készült összefoglalót akkortól nemcsak a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hanem a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is aláírja. Szeptemberben aztán Lázár átvette a külügyi hírszerzésért felelős Információs Hivatal irányítását, a hivatalos álláspont szerint "a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatása" miatt.

Ugyanezzel a lendülettel lett Szijjártó Péter addigi kormányfői szóvivő a Miniszterelnökség külgazdasági államtitkára, és kapott meg apránként sok, a gazdasági kapcsolatépítéshez - a kormányzati szlengben a Szijjártó által folyamatosan ismételgetett keleti nyitáshoz - kapcsolódó jogkört. 2012 júliusában már nyolc vegyes bizottság élén állt a politikus, és ugyanabban a hónapban kapja meg Becsey Zsolt távozó külgazdasági megbízott munkáját is. Októberben már Matolcsy helyettese lett a kínai kapcsolatok ápolásában, az idén márciusban pedig a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) irányítását is átvette az akkor már Varga Mihály vezette NGM-től. Májusban aztán további három vegyes bizottság élére nevezték ki.

Szíjjártó Péter vegyesbizottságai

Magyar-belorusz, magyar-üzbég, magyar-türkmén, magyar-török, magyar-kuvaiti, magyar-azeri, magyar-szerb, magyar-vietnami, magyar-szlovák, magyar-macedón, magyar-montenegrói.

Az egyre erősödő Miniszterelnökséget vezető Lázár idén augusztus elsején kormánybiztosként kapta meg az uniós pénzosztást végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ellenőrzését, ami addig az NFM-hez tartozott. És miközben a Miniszterelnökség több jogkört is átvett a KIM-től, akárcsak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mivel 2012 májusában a nemzetiségekkel és a társadalmi felzárkóztatással foglalkozó két államtitkárság is átkerült Balog Zoltánhoz.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szijjártó Péter a Parlamentben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Noha ennyire látványosan egyetlen másik tárca sem erősödött, akadt még egy nagyobb nyertese a kormányzati hatalomkoncentráció átalakulásának: a Belügyminisztérium például a közmunkaprogramokat, és erre hivatkozva a vízügyet és az árvízi védekezést is átvette 2011-ben az NGM munkaügyi államtitkárságától, illetve az agrártárcától. Szintén Pintér Sándor kapta meg a KIM-mel megosztva a kulturális örökségvédelmet. A korábban ezért felelős kulturális államtitkárság az Emmiben tovább gyengült azáltal is, hogy a filmfinanszírozást Andy Vajna, a külföldi magyar kulturális intézetek kezelését a KIM kapta meg, de Fekete György Magyar Művészeti Akadémiája is elhappolt tőlük némi befolyást.

Külön kis csata volt a korábban Fellegi Tamás vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Matolcsy György Gazdasági Minisztériuma között néhány területen. A klíma- és energiapolitika például külön kezekben volt a két tárca között felosztva, végül még 2010 végén az NFM egyesítette ezeket, majd több politikus (Bencsik János, Olajos Péter, Nyikos Györgyi) is távozott az új államtitkárságról. Szintén az NFM kapta meg az orosz és a kínai kapcsolatokat, mindkettőt Matolcsy elől. Fellegi Tamás előbb az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter lett, majd távozott a politikából, utódja Németh Lászlóné. Tavaly áprilisban, már Némethnétől vette át Matolcsy a Magyar Export-Import Bankot (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosítót (Mehib), aztán Matolcsy az MNB-be távozott, őt Varga Mihály váltotta.