Mentesítik a szigorú előírások alól a Normafa fejlesztését

Vágólapra másolva!
Hóágyúrendszer föld alatti víztározóval, downhillpálya és síklubházak is lesznek a kormány tervei szerint a Normafánál. Pénteken nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot Pintér Sándor belügyminiszter. A környéket történelmi sportterületté nyilvánítják, így mentességet élvezhet egy rakás szigorú előírás alól.
Vágólapra másolva!

Benyújtották a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében síparadicsommá változtatnák a Normafát és környékét. A Pintér Sándor belügyminiszter által előterjesztett javaslat indoklása szerint ezzel alapoznak meg egy "a történelmi sportterület hagyományaira épülő, elsősorban a sí sportág népszerűsítésén alapuló, a fővárosi polgárok széles körű sportolási igényeit kielégítő, európai színvonalú sportközpontot".

A beruházást azonban akadályozzák a környéken érvényes erdővédelmi és építésügyi szabályok és az országos környezetvédelmi előírások. Ezért kell a törvény, amely a Normafa környékét mentesíti ezek alól, és így lehetővé válik egy "európai színvonalú sportközpont" létrehozása.

Ezt a térség történelmi sportterületté nyilvánításával oldják meg, amelynek révén mentesülhet többek között az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény, az erdőtörvény, a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes rendelkezéseinek hatálya alól, és megvalósítása során nem kell figyelembe venni a Fővárosi szabályozási kerettervet és a Budapesti városrendezési és építési keretszabályzatot sem.

Az indoklásban szerepel az is, milyen beruházásokat terveznek. Lesznek sípályák, felvonók, hóágyúrendszer és szánkópálya. Építenek kerékpárutat, downhill-kerékpárpályát, hegyi futópályát. Lesz nyári bob, fogadóépület, játszótér, erdei tornapálya, síklubházak, sőt egy engesztelő kápolna is. A hóágyúrendszerhez föld alatti víztározót, a látogatóknak parkolókat építenek, fejlesztik a közműveket, a közvilágítást, az ide vezető utakat, felújítják az Erzsébet kilátóhoz vezető utat, és hasznosítják a történelmi épületeket.