Orbán is a bankokat fenyegeti a devizahitelek ügyében

Vágólapra másolva!
Ha nem módosítják önként a devizahitel-szerződéseket a bankok, a kormány fog lépni, és megszünteti az ilyen hiteleket - közölte Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. A kormányfő részletezte a további rezsicsökkentést, a családi adókedvezményeket, beszélt a jövő évi választásról, és arra tippelt, hogy az esti román-magyar focimeccset a magyarok nyerik.
Vágólapra másolva!

A bankok erkölcsi kötelességének tartja, hogy önként módosítsák a devizahitel-szerződéseket az ügyfelek javára - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő szerint a szerződések olyan szabályokat tartalmaztak, amelyek alapján baj esetén az összes kockázatot az embereknek kell viselniük, és úgy kellene átalakítani a szerződéseket, hogy az árfolyam-módosításból származó veszteség nagy része a bankokat terhelje.

Azt mondta, hogy ha ezt nem teszik meg november 1-jéig önként, akkor a kormány lépni fog, és olyan megoldást alkalmaz, amely megszünteti a devizakölcsönöket, de méltányos módon, vagyis a devizahitelesek nem járnak majd jobban, mint azok, akik forintban adósodtak el. Előzőleg a Fidesz-KDNP szólította fel a bankokat a héten tartott visegrádi frakcióülésén, hogy javítsák ki a devizahitelek hibáit, és az ügyfelek javára változtassanak a szerződéseken.

Rezsicsökkentés

A szintén Visegrádon eldöntött újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatban Orbán közölte, az összesen húszszázalékos árcsökkenés eléréséhez most 11,1 százalékkal kell mérsékelni az áram, a gáz és a távhő árát. A további rezsicsökkentés lehetőségét firtató kérdésre azt mondta, hogy a jelenlegi csökkentést el fogja bírni a magyar gazdaság, "megnézzük, mi történik (...), és utána lehet majd döntéseket hozni".

Az ezzel kapcsolatos esetleges európai uniós kritikákra azt mondta, nem fél a vitáktól. A szolgáltatókról pedig azt mondta, "Eddig ők voltak erősebbek, és az eddigi magyar, elsősorban szocialista kormányok meghajoltak az erejük előtt, most meg mi vagyunk az erősebbek, és nekik kell alkalmazkodniuk a magyarokhoz, és nem a magyaroknak hozzájuk."

Újra működik

A családi adókedvezménynek kiszélesítéséről is beszélt, szerinte ez körülbelül 50 milliárd forintos tétel a költségvetésben, 920 ezer ember életét teszi majd könnyebbé.

Az elmúlt időszak gazdasági mutatóit úgy értékelte, hogy Magyarország újra működik, és jobban teljesít, mint korábban. Az eredmények között említette a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, a valutaalaptól korábban felvett kölcsön visszafizetését, a reálkeresetek emelkedését, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bérének emelését, a növekedés beindulását, a rekordalacsony inflációt, a csökkenő munkanélküliséget és a növekvő foglalkoztatottságot.

Beszélt a jövő évi választásról is, amit szerinte nem szabad eleve lefutottnak tekinteni, mert akkor úgy járnak, mint 2002-ben.

A fideszes választókerületi elnökök menesztéséről szóló sajtóhírekre reagálva közölte, személyi kérdésekkel a visegrádi Fidesz-KDNP-frakcióülés nem foglalkozott, a választókerületek vezetőinek kérdése pedig "még előttünk van, ahhoz hozzá sem kezdtünk".

Esküvő miatt nem megy a román-magyarra

Néhány választókerületi elnök, akinek az új választójogi törvény összeférhetetlenségi szabályai miatt - amelyek kizárják az egyidejűleg végzett polgármesteri és parlamenti képviselői munkát - döntenie kell, hogy a jövőben melyik poszton szeretne helyt állni. "Döntéseket kell hozni, ez érint erős embereket, de ez nem leváltás, hanem a törvény változása miatt előállt kényszer, amelyre nem én fogom megadni a választ, hanem nekik kell megadniuk" - mondta.

Orbán Viktor a rádióinterjúban közölte azt is, hogy a magyar labdarúgó-válogatott győzelmét tippeli a péntek esti bukaresti román-magyar világbajnoki selejtezőn. "Ha visszagondolunk a legutóbbi budapesti mérkőzésre, ott mindenki láthatta, hogy jobbak voltunk." Azt mondta, hogy mivel szombaton lesz a lánya esküvője, nem a helyszínen nézi majd a meccset.