Jön a minimál-alapfokú nyelvvizsga

Vágólapra másolva!
Egy újabb szinten is lehetne államilag elismert nyelvvizsgát tenni a nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet-tervezet értelmében.
Vágólapra másolva!

Jön az A2-es szintű nyelvvizsga, ami a mostani alapfoknál, azaz a B1-nél is kevesebb nyelvtudást mérné, derül ki a kormany.hu oldalon közzétett, szeptember 17-ig véleményezhető javaslatból.

Az új szinten a mindennapi élethelyzetekben, munkában előforduló egyszerű, személyes élettérrel kapcsolatos idegen nyelvi kommunikációhoz szükséges idegennyelv-ismeret meglétét mérnék.

A nyelvhasználó eszerint megérti a leggyakrabban előforduló szókincset, ha a számára legközvetlenebb személyes dolgokról van szó, például a személyével, a családdal, vásárlással, a közvetlen környezettel vagy a munkával kapcsolatban. Megérti a rövid, világos és egyszerű üzenetek és bejelentések lényegét, képes nagyon egyszerű kommunikációra, valamely ismert témáról vagy cselekvésről információt cserélni valakivel, egyszerű fogalmazásmóddal beszélni tud életkörülményeiről.

Az előterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériuma a tervezetet azzal indokolja, hogy Magyarországon az alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatával.

Bizonyos szakmákban, foglalkozásokban azonban elegendő lenne a külföldi, illetve a hazai munkavállaláshoz az A2 nyelvi szint elérése, illetve dokumentálása a munkáltatónak. Ez például a szakképzésben részt vevőknek jelentene motivációt nyelvtudásuk objektív megméretéséhez - írták.