Rezesová hajlamos az infantilis viselkedésre

Vágólapra másolva!
Nem sokkal lett tisztább a kép a Rezesová-per szerdai tárgyalási napján, amikor a pszichológusoké és az orvosszakértőké volt a főszerep. Az elmeszakértői vélemények szerint Rezesová teljesen normális személyiség, az alkoholizmus tünetei nem látszanak rajta, míg az orvosszakértők nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy megállja-e a helyét Rezesovának a vallomásában előadott verziója arról, hogy miért mértek nála ilyen magas véralkoholszintet.
Vágólapra másolva!

A Rezesová-per szerdai tárgyalási napja a pszichológus szakértők és az orvosszakértők meghallgatásával folytatódott. A szlovák nő a korábbi tárgyalási napokhoz hasonlóan rendezetten, ezúttal egy rövid bőrkabátban és farmerban érkezett a terembe. Tolmácsa, mint eddig is, végig ott duruzsolt a fülébe. Ez sajnos jelentősen rontotta az amúgy is szörnyű akusztikájú tárgyalóterem hallási viszonyait, így a háttal beszélő szakértők mondandója sokszor érthetetlen volt. A tárgyaláson, ahogy eddig is, megjelentek Rezesová rokonai is, valamint a balesetben meghaltak hozzátartozói is.

A vád szerint Eva Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban BMW terepjárójával hajtott az M3-ason, majd közel 170 km/órás sebességgel hátulról belement egy előtte haladó autóba, amely azonnal kigyulladt. A szabályosan közlekedő autóban ülő két házaspár három tagja a helyszínen meghalt, a negyedik súlyos égési sérülései ellenére ki tudott mászni az autóból, ő a baleset után két nappal, a kórházban hunyt el. Rezesová a baleset után ittasnak bizonyult a szonda tesztjén, állítása szerint csak a baleset utáni sokk miatt húzta meg a vodkásüveget.

A pszichológusok viszonylag tiszta képet festettek arról, hogy a négy halálos áldozattal járó közlekedési balesetet okozó szlovák nő milyen személyiség. Kiderült, hogy Rezesová normális, nem személyiségzavaros vagy elmebeteg, de zárkózottabb és érzékenyebb, mint az átlag. Emellett a szakértők nem találtak alkoholizmusra vagy más kóros betegségre utaló jelet, ami befolyásolhatta volna a biztonságos autóvezetést. Ez azért érdekes, mert Rezesová volt élettársa azt állította a szlovák rendőröknek adott vallomásában, hogy a szlovák nő rendszeresen ivott.

Az elmeszakértők például Szondi-tesztet és Rorschach-tesztet is használtak. Megállapították, hogy Rezesová személyiségében van egyfajta indulatosság, infantilis dacosság, ami nem a hétköznapokban, hanem a helyzetmegoldási válaszaiban tapasztalható. Ez azért érdekes, mert a bíró idézte Rezesová vallomását, amikor arról mesél, hogy a baleset után pánikban ivott a vodkásüvegből. A szakértő erre azt mondta, hogy nagyon nehéz erre bármit mondani, mert krízishelyzetekben előfordul az indokolatlan cselekvés, de az nagyon valószínűtlen, hogy a szomját oltsa valaki.

Az adrenalin kijózaníthat

A másik pszichológus szakértő arról beszélt, hogy az alkoholnak milyen hatásai vannak az emberre. Szerinte véralkoholszinttől függően másként reagálunk, de egy bizonyos szint felett mindenki ugyanúgy viselkedik. Ekkor a kognitív funkciók romlanak, torzul a személyiség. Kisebb alkoholos befolyásoltság alatt érzelmesebb, közvetlenebb lesz az ember. Enyhe részegség esetén sem fordulhat elő tudatzavar, emlékezetkiesés, csupán érzelmesebb lesz az ember.

Eva Varholiková Rezesová érkezik ügyének tárgyalására Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az adrenalin emelkedése - amit például egy baleset válthat ki - józanítóan hathat, koncentráltabb lehet az ember, de a szesz akkor is marad az ember vérében - mondta a szakértő, aki szerint igen enyhe mértékű alkoholos befolyásoltságnál a motorikus képesség nem változik, viszont a tudati kontroll csökkenhet, és így hajlamosabbak leszünk érzelmi válaszokat adni az értelmi válaszok helyett.

Ivott-e, vagy sem?

Az elmeorvosi szakértők meghallgatása után az orvosszakértők következtek, akiknek azt kellett volna eldönteniük, hogy igaz-e, amit Rezesová állított a vallomásában, vagy valamilyen más módon jutott az alkohol a szervezetébe. A vád szerint Rezesová a baleset pillanatában közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezetett. Ezt a vádhatóság által felkért igazságügyi orvosszakértők állapították meg a hatósági eljárás során vett vérmintákból.

Rezesováék azonban tagadják, hogy a nő ittasan vezetett volna. A szlovák nő vallomása szerint csak a baleset előtti napon, délben ivott egy kevés alkoholt. Az alkohol nagy része a Rezesová szerint már a baleset után került a szervezetébe, úgy, hogy véletlenül meghúzott egy vodkásüveget a felborult autójában, mert víznek hitte. A vodkásüvegből egy deci hiányzott, a védelem azt veszi adottnak, hogy ez az egy deci mind be is került a vádlott szervezetébe. Az alkohol harmadik forrása Rezesováék szerint az egyik gyógyszer volt, a Bromhexin, amit az egyik benzinkút WC-jében ivott meg, az előírt adag sokszorosát.

A védelem azt is állítja, hogy azért szívódott fel lassan a szlovák nő vérében, mert a vizeletében találtak ópiátszármazékot, kodeint is. A kodein - amelyről nem tudni hogyan került Rezesová szervezetébe - nem volt akkora mennyiség a szakértők szerint, hogy befolyásolta volna az autóvezetést, ám az alkohol felszívódását lassíthatta.

Eva Varholiková Rezesová ügyének tárgyalása Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az orvosszakértők hosszú módszertani és fiziológiai tárgyú fejtegetése végül nem hozott eredményt, nem tudtak egyetértésre jutni abban a kérdésben, hogy kizárható-e az a verzió, amit Rezesová állít (a mért érték a Bromhexintől és az egy deci vodkától van). Pedig a bírónő még feladatot is adott a szakértőknek. Ki kellett számítaniuk, hogy mekkora Rezesová véralkoholszintje akkor, ha nem veszik figyelembe a baleset után állítólag megivott vodkát.

Tehát van olyan szakértő, aki szerint elképzelhető a vizsgált adatokból, hogy Rezesová tényleg megivott fél deci Bromhexint, majd a baleset után egy deci vodkát, és ez okozta a magas véralkoholszintet. A bíróság feladata lesz eldönteni, hogy milyen mértékben veszi figyelembe az egyes szakértői véleményeket. A döntést az is nehezíti, hogy hanyagul vették a vér- és vizeletmintát Rezesovától.

A tárgyalás szeptember 13-án, pénteken folytatódik, ahol levetítik az autópályán elhelyezett térfigyelő kamerák felvételeit, meghallgatják a Vodafone szakértőjét, aki beszélni fog Rezesová telefonbeszélgetéseiről és adatforgalmazásáról, valamint ismét beidézik Rezesová volt élettársát, Eric Fischert.