Nagymenő albán pék a zalaegerszegi bundabohózat főszereplője

A lottózó ahol a Tippmix-szelvényt vásárolták, bundabohózat Zalaegerszegen
Vágólapra másolva!
A ZTE kisebb meglepetésre hazai pályán kikapott az Ajkától a magyar futballkupában. Ráadásul a meccsre fogadott és bundázással kérkedett egy zalaegerszegi albán pék. Pár nappal később a férfi életére törtek, de túlélte a támadást. A városban mindenki ismeri, számos legenda kering arról, hogy miből él olyan nagy lábon egy pék. A férfi most azt mondja, hogy csak viccelt, bár az biztos, hogy megkörnyékezett néhány játékost.
Vágólapra másolva!

Augusztus 28-án a ZTE-Ajka magyar kupameccs előtt egy Zalaegerszegen élő albán vállalkozó feltöltött a Facebookjára egy tippmixszelvényt, amelyen az ajkai győzelemre tett. A fotót az a szöveg kísérte, hogy "mai tuti ...bundás :)", a kommentek között pedig valaki kérdezte, hogy beszélt-e Pavival, ami a ZTE játékosára, Darko Pavicevicre utalt.

A meccset 2:1-re elveszítette a ZTE, az első félidőben Pavicevic büntetőt harcolt ki, amit kihagyott, viszont a második félidőben fejjel egyenlített. A mérkőzést követő buli után a vállalkozó falára azt posztolta valaki, hogy "legenda lettél a klubnál, csak rólad beszélnek". Két nappal később pedig megkéselték a lakásán, a rendőrség szerint súlyos szúrt és vágott sérüléseket szenvedett, és másfél hétig súlyos állapotban volt.

Nem örülne, ha tudná, hogy keressük

A bundagyanú és a késelés közti kapcsolat nem egyértelmű, bár a rendőrség szerint a támadó vélhetőleg azért ment az albán férfi lakására, mert úgy sejtette, hogy nagyobb összeg van nála. Az albán vállalkozó viszont a róla szóló pletykáktól függetlenül is "csúnyán el van eresztve" - mondta egy fiatal, éppen tippmixszelvényét kitöltő fiú abban a lottózóban, ahol a megkéselt férfi is játszott.

Itt adta fel a szelvényt Fotó: Hajdú D. András - Origo

Szerinte az albán férfi nagy tippmixjátékos hírében áll, "hetente tölti fel a Facebookra a százezres nyereményeit". Ennek ellenére nem emlékeztek rá annak a lottózónak az alkalmazottai, ahol az Ajka elleni meccsre tett, és ott sem, ahol a helyiek legtöbbször látják fogadni, a pláza földszinti kávézójában. "Nem szokott ide járni az, akit kerestek" - mondta először az állítólagos törzshelyen dolgozó lány. Persze látta már ott, de szerinte "nem örülne neki, ha megtudná, hogy keresitek".

Ne fotózz, mert baj lesz

Bár a fogadóegységek dolgozói szűkszavúak voltak, a vállalkozót nagyon sokan ismerik a városban - vagy ha valaki nem ismerte eddig, a bundabotrány óta biztosan hallott róla -, így nem volt nehéz a nyomába eredni. A férfi három testvérével négy évvel ezelőtt jött Zalaegerszegre, és nyitott egy pékséget a belvárosban, majd nem sokkal később még egyet. A pékségek első ránézésre is nagyon jól mennek, mindkettő frekventált helyen van, egymástól nagyjából öt perc járásra, felszereltségükkel és kínálatukkal pedig a legjobb sütödékkel is bőven felveszik a versenyt.

A megszúrt pék egyik fivérével találkoztunk az egyik boltjukban. "Ez nem az ő péksége, ő csak pék, én vagyok az ügyvezető" - mondta a harminc körüli férfi, és kérte, hogy hagyjuk ki ebből a pékséget, mert itt nem történt baj, csak a lakásban, arról pedig már mindent elmondott a testvére a rendőröknek, ráadásul a történtek mindannyiukat nagyon megviselték. Megpróbáltuk rajta keresztül elérni a tippmixes testvérét is, hátrament, hogy telefonáljon, majd fél perc múlva visszajött, hogy nem tudunk vele beszélni.

Súlyos állapotban bulizott

Bár az ügyvezető nem akart összekötni minket a testvérével, ezt megtette helyette az élet. Két perccel az után, hogy kiléptünk a pékségből, a belváros fő útvonalának számító Kossuth utcán elgurult mellettünk a pék. Nem volt nehéz azonosítani a korábban kapott személyleírások alapján: egy fekete kabrió BMW-ben ült, amelyből elektronikus zene bömbölt, a haja pedig hátra volt zselézve.

Az albán pék Fotó: Hajdú D. András - Origo

Utánaszaladtunk, hogy szóra bírjuk, kérdésünkre megerősítette, hogy ő az, akit keresünk, viszont nem akart velünk beszélni, hanem elhajtott. A két másodperces találkozás alapján úgy tűnt, hogy hamar felépült a súlyos állapotából, az őt állítólag ismerő fiú vasárnap is látta bulizni. A vállalkozása pedig láthatóan jól megy: pék létére drága ruhákban vezet egy tízmilliós autót, míg az állítólag ügyvezető testvére pékruhában gyúrta hátul a tésztát. Egy délután kettőkor vígan pezsgőző társaság szerint a helyi éjszakai életből is jól ismerhetik őt a fiatalok, mert minden buliban ott van.

A Dunaújváros elleni meccs is ráment

A helyiek sokfélét beszélnek a bundabotrányról. Az egyik pezsgőző fiú szerint négyezer eurót tett fel az Ajka sikerére, ami négyszeres oddsot fizetett, tehát 16 ezer euró ütötte a markát. A lottózóban nyilatkozó fiú is azt mondta, hogy a vállalkozó külföldön nagy tételben is megrakta a találkozót, de részleteket nem tudott mondani.

Nagy Ferenc a ZTE klubigazgatója Fotó: Hajdú D. András - Origo

Tudomása szerint a péknek "vannak jó spanjai" a ZTE-ben, például Pavicevic és Jahic. Máshogy látják ezt a játékosok, akiket Nagy Ferenc, a ZTE klubvezetője szerint teljesen kiborítottak a történtek. Pavicevicet annyira megviselte az eset, hogy "a Dunaújváros elleni meccse is ráment, nem jött jól neki a kisebb sérülése mellé". A Dunaújvárostól idegenben 3-0-ra kapott ki a ZTE.

Az Ajka elleni meccs után a ZTE vezetősége meghallgatta a játékosokat, akik elismerték, hogy a vállalkozó igyekezett baráti kapcsolatot kialakítani velük, viszont azt állították, hogy nem próbálta megkenni őket. A játékosokat annyira felzaklatta az eset, hogy többen elmentek a pékhez, és "finoman elkérték tőle" a szelvényt, amit az a Jahic vitt be az irodába, aki nem is játszott az Ajka ellen.

A Milan - PSV-t is meg kellett bundáznia

Nagy egyik kollégája előkapta az eredeti szelvényt a fiókjából, amin a legnagyobb meglepetésre csak 500 forintos tét állt, és mellesleg még öt másik meccs is szerepelt a fogadási listán, köztük a Milan - PSV, aminél az 5,45-ös oddsú vendégsikerre tett.

A szelvény Fotó: Hajdú D. András - Origo

"Ez életszerű? Nonszensz a dolog, menőzni akart, de végül besározta vele a klubot. Igazából ez az egész egy megmosolyogtató és szánalmas kisvárosi történet" - fakadt ki Nagy, aki szerint csapaton belül lezártnak tekintik az ügyet. A péktől viszont "bizonyítékot várnak, hogy tuti nem volt bunda, mert ha ezt nem tudja bizonyítani, akkor végiggondoljuk, hogy jogi útra tereljük-e a dolgot" - zárta Nagy, aki nem tudta megmondani, hogy meddig van idő teljesíteni az ultimátumot.

A ZTE jelentette az ügyet az MLSZ-nek is, ahonnan Nagy szerint azt a választ kapták, hogy "nem foglalkoznak érdemben az üggyel". A pék pedig napokkal ezelőtt azt írta a Facebookon, hogy "sajnálom, hogy botrány lett egy viccből, bocsánatot kérek a ZTE klubtól és a ZTE szurkolóitól".