Gyurcsány óvja társait az MSZP-s alkuktól

Vágólapra másolva!
Körlevélben kéri a DK-sokat Gyurcsány Ferenc pártelnök, hogy ne kössenek alkut a szocialistákkal. Helyi MSZP-sek ugyanis szerinte Budapesten posztokat ígérnek azért, hogy cserébe ne induljon külön egy-egy DK-s a parlamenti választásokon. Nem adjuk el egy tál lencséért az elveinket a szocialistáknak - jelentette ki a DK budapesti koordinátora, aki korábban MSZP-s képviselő volt.
Vágólapra másolva!

"Helyi vezetőinket, jelöltjeinket több helyen megkeresik MSZP-s barátaink, megpróbálva lebeszélni őket az önálló indulásról, ennek érdekében legtöbbször önkormányzati együttműködést, helyet, pozíciót ajánlanak. Azt kérem, hogy udvariasan, de határozottan hárítsátok el ezeket a kéréseket" - ez áll abban az Origo birtokába jutott körlevélben, amelyet Gyurcsány Ferenc DK-elnök küldött csütörtökön a párttagoknak.

Gyurcsány azért figyelmeztette a párttársait, mert a DK szerint az MSZP-ből folyamatosan keresik meg a helyi embereiket, hogy lebeszéljék őket a külön indulástól. Élő Norbert, a DK budapesti koordinátora megerősítette, hogy több kerületben is közös polgármester-jelölti vagy önkormányzati képviselői helyet ajánlottak fel nekik a szocialisták, ha cserébe nem indulnak a parlamenti választáson tavasszal.

Az MSZP és a DK néhány nappal ezelőttig az összefogásról tárgyalt, de kedden kiderült, hogy a két párt nem tud megegyezni, ezért külön indulnak a választásokon. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a DK nemcsak országos listát, hanem mind a 106 választókerületben egyéni jelöltet állít. Habár a DK-soknak a kutatások szerint kevés esélyük van a győzelemre, a baloldaltól elvihetnek néhány százalékot. Ezért lehet érdeke az MSZP-nek megakadályozni a körzetekben a külön indulást.

Nem adjuk el egy tál lencséért az elveinket

Élő Norbert azt mondta, hogy főleg Budapesten "környékezték meg" az MSZP-sek a DK-sokat, Óbudán, a Belvárosban, illetve József- és Ferencvárosban érkeztek szocialista ajánlatok. Élő azt mondta, hogy azért derültek ki gyorsan az ügyek, mert eddig tudomása szerint mindenki visszautasította az alkut. "Nem adjuk el egy tál lencséért az elveinket a szocialistáknak" - jelentette ki Élő, aki 2002 és 2006 között MSZP-s képviselő volt, majd 2010-ben az MSZP és az MDF közös polgármester-jelöltje Kőbányán.

Gyurcsány Ferenc a körlevelében azt írta társainak: "a DK most arra készül, hogy tavasszal önállóan indul a választásokon, ehhez szükség van a Ti támogatásotokra és eltökéltségetekre, ha pedig, miként reméljük, majd újra leülhetünk az MSZP-vel közös, egyeztetett indulásról tárgyalni, akkor abban a döntést az elnökségnek kell meghozni. Kérem, hogy külön alkut ne kössetek".

Kerestük az MSZP-t is, kiknek, mely kerületekben és milyen ajánlatot tettek, de későbbre ígértek választ.