Nincs meg Balla Irma gyilkosa

Vágólapra másolva!
Balla Irma volt fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben ölték meg. A gyilkossággal a fiát vádolták, el is ítélték 12 évre, de az új eljárásban a bíróság úgy találta, nincs elég bizonyíték, ezért felmentették a férfit.
Vágólapra másolva!

Bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa, helybenhagyva a megismételt elsőfokú bírósági ítéletet.

Schönstein Sándor vádlott a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalásán a Debreceni Ítélőtábla tárgyalótermében 2013. szeptember 12-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség az áldozat fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az elsőfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el.
A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat.

Schönstein Sándor és védője fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet. Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt fellebbezett az ítélet ellen, kérve a bűnösség megállapítását, így került ismételten az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

Ficsór Gabriella büntetőtanácsa csütörtökön nyilvános ülést tartott az ügyben, ahol Tudja Judit fellebbviteli főügyész bejelentette, az ügyészség fenntartja korábbi kérelmét az újabb bizonyítási eljárás lefolytatására. Miután a táblabíróság ezt elutasította, az ügyész csaknem egyórás perbeszédében megismételte a vád meggyőződését arról, hogy a vádlott oltotta ki édesanyja élettét, s szerintük minden alapot nélkülöz az a kérés, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel Schönstein Sándort.

Az ügyész döntő jelentőségűnek ítélte, hogy a szakértők véleménye szerint a vádlott nem szavahihető, személyiségzavarral küzd, de nem kóros elmeállapotú.