Orbán 25 éves álma beteljesülését látja

Vágólapra másolva!
Döntő ütközetre készül a posztkommunista baloldallal Orbán Viktor, szerinte a 2014-es sikerük a végső győzelmet jelentené. Egy belső felmérés szerint a lakosság 75 százaléka egyetért a rezsicsökkentéssel, és a tervek szerint a kampányban is ez lesz az elsődleges fegyverük a posztkommunisták elleni végső küzdelemben.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint a 2014-es választás nem pusztán pártok közti versenyről szól majd, hanem egy negyedszázados küzdelem lehetséges lezárása lehet – írja a Heti Válasz egy befolyásos fideszes képviselőre hivatkozva. Orbán a visegrádi frakcióülésen beszélt arról, hogy a rendszerváltó jobboldalnak utoljára kell megküzdenie a posztkommunista baloldallal, a fideszes győzelem pedig felmorzsolhatja a még létező, megalvadt struktúrákat. Mint mondta, 25 évet szánt életéből erre a küzdelemre.

„A Fidesznek a rendszerváltás óta agárként kellett szaladnia az életéért, miközben az MSZP bölényként elkényelmesedett. A baloldal ezért képtelen megújulni és áttörni a közvélemény-kutatásokban” – idézte a névtelen képviselő Orbánt. A miniszterelnök úgy látja, a baloldal 1990 óta egyszer sem töltötte fel akkumulátorait, szellemi élete „elszárszósodott”, húsz évig működő reflexei fabatkát sem érnek a világgazdasági válság szülte új világban.

Orbán Viktor egy keddi sajtótájékoztatón. Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Heti Válasz szerint ennek ellenére a bizakodás mellett feszültség is jellemezte a fideszes politikusokat a 2014-es választással kapcsolatban. Egyikük szerint a „trafikügy mélyre ment, még a támogatóink között is”. A 2002-es, nyertesnek tűnő helyzetből elbukott választás is élénken él a fideszesekben, bár egyikük szerint a mostani baloldal nem az a baloldal, az ő szervezettségüket pedig össze sem lehet hasonlítani a tíz évvel ezelőttivel.

Főleg a rezsicsökkentésben és a devizahitelesek mentésében bíznak, egy belső felmérés szerint a rezsicsökkentést a felnőtt lakosság 25 százaléka aláírásával támogatta, 25 százalék szívesen aláírta volna, további 25 százalék pedig egyetért vele, de nem írná alá. A kampányban a rezsicsökkentést fenyegető erőkre, a Bajnai-Mesterházy-Gyurcsány hármasra tervezik felhívni a figyelmet.

Visegrádi beszédében Orbán a Jobbikra is kitért: politikai ellenfélnek nevezte őket, és kizárt a velük való együttműködést, még a velük való kvaterkázást és az önkormányzati együttműködést is megtiltotta.