Öt másodpercként meghal egy gyerek

Vágólapra másolva!
Az UNICEF legújabb jelentése szerint bár az elmúlt húsz évben csaknem a felére csökkent a csecsemő- és kisgyermekkori halandóság, még mindig öt másodpercenként meghal egy gyermek a világon.
Vágólapra másolva!

A csecsemők és kisgyermekek körében történt halálesetek száma 1990 óta az évi valamivel több mint 12,6 millióról 6,6 millióra csökkent, azt a célt azonban, hogy 2015 végéig egyharmadára csökkenjen a halandóság, biztosan nem sikerül elérni.

"Még mindig túl sok az olyan gyermek, aki nem éri meg az ötödik születésnapját. Ez elfogadhatatlan, elsősorban azért, mert sokan olyan okokból halnak meg, amelyeket megakadályozhatnánk. Olyan bevált és alacsony költségű eszközökkel dolgozunk a gyermekéletek megmentésén, mint az oltóanyagok, a gyógyszerek, a szúnyoghálók, a terhesgondozás és a szülési segítségnyújtás" - mondta Gudrun Berger, az UNICEF ausztriai vezetője.

A világ minden régiójában csökkent 1990-hez képest a gyermekhalandóság. A születési hely azonban döntő jelentőségű a túlélési esélyek szempontjából: ötből négy gyermek, aki ötéves kora előtt meghal, Dél-Ázsiában vagy Afrika déli részén születik. Az elhalálozások fele öt országban történik: Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Kínában.

A leggyakoribb halálokok továbbra is a tüdőgyulladás (17 százalék), a koraszülés következtében fellépő szövődmények (15 százalék), a születés közben bekövetkező komplikációk (10 százalék), a hasmenéses megbetegedések (9 százalék) és a malária (7 százalék).

Az öt éven aluliak haláláért az esetek 45 százalékában az alultápláltság a felelős. Évente mintegy egymillió baba számára a születése napja egyben halála napja is.

Az UNICEF szerint okot ad az optimizmusra, hogy számos ország elérte a kitűzött ENSZ-célt: Brazíliában 1990 és 2012 között 77 százalékkal, Kínában 74 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság. Különösen jelentős eredmény, hogy a hét legszegényebb ország - Etiópia, Banglades, Libéria, Malawi, Nepál, Kelet-Timor és Tanzánia - is hatvanszázalékos vagy annál nagyobb arányú csökkenést ért el.