Gyurcsány: Bemocskolódik, aki kiegyezik Orbánnal

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc a Szabadság hídon tartott évadnyitó beszédet. Azt mondta, Orbán az önkény maga.
Vágólapra másolva!

Nincs kiegyezés Orbán Viktorral; Orbán Viktornak mennie kell - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az ellenzéki párt évadnyitó nagygyűlésén szombaton, a budapesti Szabadság hídon. Orbán Viktor nem jobbközép demokrata, hanem "az önkény maga" és aki kompromisszumot köt vele, az "bemocskolódik az önkény undorával" - jelentette ki a DK elnöke.

Ha egy jobb országban akarunk élni, győznie kell Magyarország jobbik felének a hazáért és a köztársaságért - tette hozzá a politikus a Szabadság híd egyharmadát sűrűn elfoglaló hallgatóság előtt. Gyurcsány Ferenc felidézte, hogy a napokban Orbán Viktor szűkebb pátriájába, Felcsútra látogatott, ahol azt tapasztalta: a településen megtalálható mindannak a "hazugságnak és mocsoknak az egyvelege", ami most az országra jellemző. Az utazás legfőbb tanúsága az volt, hogy a hatalom a sajátjait is "szembe köpi".

A volt miniszterelnök azt is mondta, hogy az Orbán-kormány tönkreteszi az oktatást és az egészségügyet. Úgy vélekedett, hogy ma abból lehet iskolaigazgató, aki rokon, vagy párttagkönyve van, és a Fidesz központja fontosabb, mint a gyerek. Ezért vissza kell adni az iskolát a gyerekeinknek és a tanáraiknak - fűzte hozzá.

A DK elnöke szerint soha olyan hosszú egészségügyi várólisták nem voltak, mint manapság, miközben a "nagyságosoknak" és a kivételezetteknek VIP várólistákat készítenek. Ugyanakkor az alacsony fizetésük miatt külföldre vándorolnak az egészségügyi dolgozók - tette hozzá.

A határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban kijelentette: akik nem élnek velünk, azok ne döntsenek a sorsunkról, hiszen döntésük csak a mi életünket befolyásolja, az övékét nem. Mi sem akarunk arról dönteni, hogy miként éljenek Sepsiszentgyörgyön, vagy Kolozsvárott - tette hozzá. Szerinte azok teszik tönkre a nemzetet, akik ilyen konfliktusokat gerjesztenek magyar és magyar között.

A nagygyűlés Szabadság hídi helyszínét szimbolikusnak szánta a DK, ugyanis a színpad díszletein is a "szabadság" szó volt olvasható több nyelven, illetve a szimpatizánsok "szabadság" feliratú transzparenseket tartottak a magasba, európai uniós és nemzeti színű zászlók mellett. Olykor-olykor az "Orbán takarodj" jelszót skandálták a hídon összegyűltek.