Szemét és köpés a parlamentben

parlament, országgyűlés, Zagyva György Gyula, Jobbik
Vágólapra másolva!
Alaptörvényt módosít és új ombudsmant is választ a héten a parlament. Az ellenzék iskolai terrorról és fenyegető jövőképről beszél, de a legmenőbb téma a szemét lesz, amelyről több kérdés is elhangzik. Balogh József komondoros története és Zagyva György Gyula állítólagos köpése is napirendre kerül. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A legújabb biztos pont

Hétfőn titkos szavazással választják meg a képviselők az új ombudsmant. Áder János államfő Székely Lászlót jelölte az alapvető jogok országgyűlési biztosának, és nem is kérdés, hogy meglesz a szükséges kétharmados támogatottsága, hiszen a Fidesz és a KDNP is másodpercekkel a jelölés után jelezte elégedettségét a jelölttel. Székely László az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, de korábban kormánybiztosként és miniszteri biztosként is dolgozott az Orbán-kormánynak, és 2003-ban még a Fidesz zöld tagozatában is megfordult. Várhatóan nem fog annyit akadékoskodni, mint a törvényeket és alkotmánymódosításokat sorra az Alkotmánybíróság elé küldő Szabó Máté.

A legmenőbb téma

Érdekes tesztet lehet végezni, ha egy kormánypárti és egy szocialista képviselőnek is ugyanaz a téma ragadja meg a fantáziáját ugyanazon a napon. Ilyenkor jól meg lehet figyelni, hogy mennyire máshogy látják a képviselők ugyanazt a világot. Különösen érdekes, ha a szemét jut eszébe két képviselőnek, márpedig a KDNP-s Tarnai Richárdnak ("Kinek lehet haszna a szemétből?"), illetve az MSZP-s Szabó Imrének ("Nápolyi állapotok a hulladékgazdálkodásban") is a hulladék keltette fel az érdeklődését. Majd megpróbáljuk túlélni, ha Budai Gyula államtitkárnak önmagát kell ismételnie.

A legnagyobb fenyegetés

Várható volt, hogy a kampány közeledtével az ellenzék egyre fenyegetőbb jövőképet vázol, és próbálja meggyőzni a választókat arról, hogy véletlenül sem szabad ennek a kormánynak további bizalmat szavazni. Ezen a héten rögtön hárman is beszálltak a versenybe. A jobbikos Ferenczi Gábor humán katasztrófát jósol ("Fenyegetõ jövőkép: humán katasztrófa és tönkrement hazai sertéstartók? Avagy megmenti-e a Kormány a pápai húsgyárat és az ellehetetlenített gazdákat?"), párttársa, Apáti István az iskolásokat félti feltehetőleg az iskolarendőröktől ("Iskolai terror"), az LMP-s Lengyel Szilvia pedig elképesztő földrablást sejtet ("A nagy földrablás, avagy az "eredeti tőkefelhalmozás" magyar módszere?").

A legnagyobb inzultusok

Két mentelmi ügyet is tárgyal hétfőn a parlament, és az előjelek alapján az egykori fideszes Balogh Józsefnek és a jobbikos Zagyva Gyulának is bíróságra kell majd mennie. Baloghnak azért kell felelnie, mert a vád szerint áprilisban egy esküvői lagzi után részegen ütlegelni kezdte élettársát, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Balogh tagadja, hogy megverte volna a nőt, szerinte Terike átesett a kutyájukon, a vak komondoron, és úgy szerezte sérülését. A bíróságon majd kiderül.

Zagyva György Gyula története a képviselői irodaházban játszódik. Őt egykori frakciótársa, a már független Pősze Lajos jelentette fel becsületsértés miatt. Pősze szerint ugyanis januárban az irodaház "második emeletének lift előtti folyosószakaszán Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő minden előzetes szóváltás, illetve konfliktushelyzet kialakulás nélkül arcon köpte őt". Zagyva másképp emlékszik, szerinte nem köpte le Pősze Lajost, hanem szóban tett megjegyzést rá. Ha a parlament kiadja az ő mentelmi jogát is, a bíróságon tisztázhatják, hogy köpött-e Zagyva.

A legjobban kampányoló képviselő

Ezentúl minden héten igyekszünk megtalálni a legjobban kampányoló képviselőt, aki a parlamentben a legjobban harcol a választókerülete érdekeiért. Bár hivatalosan még egyetlen párt sem döntött a jelöltjeiről, nem vitás, hogy a fideszes Vécsey Lászlónak jó esélye van arra, hogy a gödöllői körzet jelöltje legyen. A képviselő nem is tétlenkedik, hétfőn arról érdeklődik a vidékfejlesztési miniszternél, hogy "milyen stádiumban van a beruházás Kerepesen és Kistarcsán, hogy a csecsemők is fogyaszthassák végre az vezetékes ivóvizet". Budai Gyula államtitkár nyilván jó hírt fog hozni a gödöllői csecsemőknek, és egy olyannyira jól felépített kampányüzenettel van dolgunk, hogy Vécsey képviselő honlapja szerint kedden Budai államtitkár a gödöllői lakossági fórumra is ellátogat a pozitív fejleménnyel.

Legfrissebb újraosztás

Nyugalom, nem valami túlzottan befolyásos posztot oszt újra a Fidesz, csupán az egyik jegyzői posztról kell döntést hoznia a házbizottságnak. A jegyzők feladata az Országgyűlésben nagyjából abban merül ki, hogy a házelnök balján és jobbján ülnek az emelvényen, és mély álmukból felriadva időnként felolvassák a mentelmi ügyekben történt megkereséseket, a tárgysorozatba vételt elutasító bizottsági döntéseket, és titkos szavazásnál ők számolják össze a voksokat. Tíz is van belőlük. Az egykor LMP-s, most PM-es Szilágyi Péter pénteken azzal sírta tele a sajtót, hogy Kövér László el akarja tőle venni a posztot, mert korábban egy transzparenssel "rendetlenkedett" a teremben. A parlamenti sajtóosztály szerint azonban csak arról van szó, hogy az újjáalakult LMP-frakciónak is jár egy jegyzői hely. A posztról a házbizottság dönt csütörtökön.

Ami lesz még - alaptörvény és jegybanktörvény

Ha minden a kormánypárti tervek szerint alakul, hétfőn módosítják az alaptörvényt immár ötödik alkalommal. Az Országgyűlés előtt heverő javaslat az ötödik módosítás második verziója, és bár alapvetően az Európai Bizottság által kért változtatások szerepelnek benne, a kormány belecsempészett a vallási közösségekkel és a kampányszabályokkal kapcsolatos változtatásokat is. A részletekért ide kattintson.

A parlament ehhez kapcsolódóan szavaz a jegybanktörvény módosításáról, hiszen az alaptörvénybe kerül a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása. Az új jegybanktörvény alapvetően technikai módosításokat tartalmaz, de a nemzetgazdasági miniszter által benyújtott zárószavazás előtti módosító gondoskodik arról is például, hogy Szász Károly távozó PSZÁF-elnöknek ne kelljen 98 százalékkal adóznia a végkielégítése után. A parlament emellett szavaz az új fémkereskedelmi törvényről, és kedden részletes vitát tart a Normafa-törvényről is.