Leköpték Gyurcsányt a rendőrvezetők perén

Vágólapra másolva!
Két tüntető is leköpte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, aki a 2006-os zavargások miatt bíróság elé állított rendőrparancsnokok perére igyekezett, illetve vett részt hallgatóként a tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

Ma tartják a 2006-os őszi zavargások és azok rendőri kezelése ügyében a rendőrparancsnokok perét a Fővárosi Törvényszéken. Az épület előtt durván húsz tüntető fogadta a tárgyalásra érkező Gyurcsány Ferencet, aki a zavargások idején miniszterelnök volt. Valaki leköpte az exkormányfőt, írja az Index.

Később, az épületben még egyszer valaki újra leköpte Gyurcsány Ferencet.

Az épület előtt felszólalt többek között Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és Gonda László, a Kossuth téri tüntetések egyik vezéralakja. A tüntetők, amikor meglátták Gyurcsányt és a vele együtt érkező Vadai Ágnes egykori titokminisztert, azt harsogták: "Gyurcsány, takarodj!" Gyurcsányt üvöltözve fogadták. Az MTI már mintegy félszáz demonstrálóról ír, akik egyebek mellett "Hol a főkolompos, hibbant Néró?", "Miért nem terrorizmus a vád a terroristákkal szemben?", "A túszok ejtésére tett utasítás nem terrorizmus?" feliratú táblákat, molinókat emelt a magasba.

Nagy volt a rendőri készültség, egyesével kísérték be az embereket a bíróságra. Bene László volt országos főkapitány sietve, merev arccal vágott át a tömegen, a per elsőrendű vádlottját füttyszóval és pfújolással fogadták. Az Index arról ír, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos parlamenti képviselő azt mondta, Gergényi Péter, volt budapesti rendőrfőkapitány, a per másodrendű vádlottja nyolc óra körül "patkány módjára érkezett, nehogy találkozzon a tüntetőkkel".

Gyurcsány Ferenc a biztonsági ellenőrzésre várakozó újságíróknak azt mondta: annak idején, a történtek után, nem váltotta le Bene László volt országos rendőrfőkapitányt, mert nem tartotta őt felelősnek.

Gyurcsány Ferenc érkezik a volt rendőri vezetők és társaik 2006 őszi zavargásokkal összefüggő büntetőperére a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez, ahol tüntetők fogadták. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, illetve a 2006. szeptember 19-21. között és október 23-án Budapest utcáin történtekkel összefüggésben 15 pontban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya.

Az ügyészség többnyire felfüggesztett szabadságvesztést, esetenként pénzbüntetést indítványozott. Álláspontja szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg. A büntetőperben több mint száz tanúra és több mint félszáz tárgyalásra lehet számítani, elsőfokú döntést egy év múlva hozhat a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa.