Csányi Sándort is meghallgatná a horvát rendőrség

Vágólapra másolva!
Az OTP elnöke az INA és a MOL ügyeiről megy tárgyalni Zágrábba, de egy horvát lap szerint utána a rendőrségre is be kell néznie.
Vágólapra másolva!

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója szerdán a Mol igazgatótanácsának elnökhelyetteseként tárgyal a horvát kormánnyal a MOL résztulajdonában álló Ina irányítási modelljének kiigazításáról. A 444.hu a horvát Jutarnji List című lap értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy Csányira a nehéz tárgyalás után egy másik nehéz tárgyalás is várhat. A lap ügyészségi forrásokból megerősített értesülései szerint a tárgyalások után a rendőrségen is meg kell jelennie, ahol a Mol 2011-es részvényszerzéséről kérdezhetik.

A lap korábban azt írta, hogy szeptember 25-ére gyanúsítottként beidézték a Mol elnök-vezérigazgatóját, Hernádi Zsoltot is. Az ügyet vizsgáló horvát szervezett bűnözés elleni hivatal, az USKOK még júliusban közölte, hogy egy ilyen megkeresés esetén Magyarország köteles lenne az abba foglaltakat végrehajtani, ellenkező esetben az is elképzelhető, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy lefizette Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt, hogy a Mol fel tudja vásárolni a horvát állami olajcéget, az INA-t. A Mol úgy vásárolta meg a céget, hogy ugyan 47,1 százalékos tulajdonrésszel kisebbségi tulajdonos lett, de ő irányítja a céget.

A horvát ügyészség jogsegélykérelmet küldött a magyar államnak, hogy meg tudják hallgani Hernádit. A Legfőbb Ügyészség hétfőn már elbírálta a Hernádi Zsoltot érintő ismétlő jogsegélykérelmet, és elküldte válaszát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, azt viszont nem közölte, hogy mi áll a válaszban.