A klinika szerint minden szabályos náluk

Vágólapra másolva!
Közleményben tagadja az Origo állításait a Versys klinika. Lapunk kedden írt arról, hogy az illetékes ÁNTSZ határozatban tiltotta meg a budapesti Versys meddőségi klinikának, hogy egy engedélyköteles speciális génvizsgálatot elvégezzen a hozzá forduló nőkön. A klinika szerint van engedélyük, az ÁNTSZ-szel pedig nem értenek egyet.
Vágólapra másolva!

Van működési engedélye a speciális génvizsgálat elvégzésére a budapesti Versys meddőségi klinikának - közölte a Versys Clinics. Az intézmény ezt keddi cikkünkre reagálva tette közzé, ugyanakkor több dolog továbbra sem világos az ügyben, még a klinika álláspontja alapján sem.

A Versys Clinics az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, megalakulásuk óta a hatályos törvény és a minisztérium által kiadott szakmai protokoll is ismeri és elismeri a klinika által végzett preimplantációs, azaz beültetés előtti genetikai vizsgálatot. Ezért kapott az illetékes hatóságtól ma is érvényes működési engedélyt a klinika és a mintát elemző génlaboratórium is. A működési engedélyek bárki számára hozzáférhetőek a klinika honlapján - tették hozzá.

Lapunk ugyanakkor nem a minden meddőségi klinika által végzett beültetés előtti genetikai vizsgálatról, hanem egy speciális szűrésről írt, ami jogilag és orvosilag sem ugyanaz, továbbá a minden klinikánál egyforma, "sablon" működési engedély sem ugyanaz, mint az említett szűrésre szóló külön engedély. A klinika már egy májusi cikkünkben is közölte, hogy "a megfelelő érvényes és hatályos működési engedélyek birtokában, teljes mértékben jogszerűen, a szakmai előírásokat és protokollokat szigorúan betartva működnek". Ezután - még akkor - arra kértük a klinikát, hogy küldjék el az említett módszerre szóló engedélyük másolatát, erre azonban már nem érkezett válasz.

A klinika azt is írta most, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottsága (HRB), amelynek tagjai között "kizárólag egy magánintézmény munkatársai foglalnak helyet a lombikprogramot végző klinikák közül", módosította szakmai álláspontját. (A bizottság tagjainak felsorolását itt találják, köztük van például Urbancsek János, a lombikprogramot szintén végző SOTE I. számú Női Klinika főorvosa is.)

Ezt a HRB azután tette, írja a klinika, hogy a Versys Clinics kérelmet terjesztett elő az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általi finanszírozás iránt, ezután javasolta a HRB, hogy az a-CGH módszert, amelyet a Versys Clinics alkalmaz, minősítsék kutatássá, írja a Versys. Az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalását az említett módszerről itt érheti el.

"Az ÁNTSZ még folyamatban lévő eljárása ennek a módosított álláspontnak a kivizsgálása tárgyában zajlik, azonban szilárd meggyőződésünk, hogy az sem jogilag, sem tudományosan nem megalapozott" - áll a klinika közleményében. Az ÁNTSZ által küldött tájékoztatót a határozatról a cikk végén láthatják.

A klinika szerint "a kialakult helyzet a kisebb modern klinikák és egy jól meghatározható üzleti kör harca, akik az egész piacot akarják monopol módon uralni", az Origo cikke pedig "egyetlen, konkurens üzleti kör érdekeit szolgálja".

Tájékoztató az említett, tiltó ÁNTSZ-határozatról.