Alkotmányba vésnék a rezsicsökkentést

Vágólapra másolva!
Az alaptörvényben akarja megvédeni a szocialistáktól a rezsicsökkentést a Fideszt. Azt akarják rögzíteni, hogy a közműszolgáltatók nem szerezhetek profitot.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció a következő két hétben kikéri a kormány véleményét, és eldönti, hogy javasolja-e a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalását - jelentette be a kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője. Rogán Antal szerint a lépésre azért lehet szükség, hogy a szocialisták egy későbbi kormányban ne törölhessék el a rezsicsökkentés eredményeit. Rogán Antal elmondta, személy szerint támogatja az alkotmányos védelem bevezetését.

A politikus szerint az alkotmányos védelmet azzal garantálnák, hogy az alaptörvényben kétharmadossá tennék azt a készülő jogszabályt, amely a nonprofit közműszolgáltatókról szól, és megtiltaná, hogy a "rezsiszolgáltató cégek komoly profitot számítsanak fel".

Kiemelte, hogy a lépésre azért van szükség, mert a "szocialisták nem megbízhatóak". Vagyis bár szerinte "egyáltalán nem biztos", hogy az MSZP kormányzati lehetőséghez jut jövőre, mégis garantálni kell, hogy a gyakran monopol helyzetben lévő magánközmű-szolgáltatók később ismét óriási haszonra tegyenek szert.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az Országgyűlés legkésőbb tavasszal fogadhatja el a nonprofit közműszolgáltatókról szóló törvényt.

A közműcégek államosításáról és nonprofittá alakításáról Orbán Viktor is beszélt pénteken a Magyar Rádiónak adott interjújában.