Elhagyta a kórházat a honvédelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt elhagyta a kórházat Hende Csaba honvédelmi miniszter és tanácsadója, valamint gépkocsivezetője az előző nap történt autóbalesetüket követően. A balesetet okozó autó sofőrjét várhatóan még egy hétig megfigyelik a budapesti Honvédkórházban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint miután Hende Csaba vállsérülését ellátták, pénteken jó általános állapotban, "további otthoni gyógyulás céljából" elhagyta a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórházát. A miniszter könnyebb zúzódásokat szenvedett munkatársa és mellkassérüléses gépkocsivezetője a kezelés után szintén hazatérhetett.

A balesetet okozó gépkocsi vezetőjét továbbra is a Honvédkórházban ápolják. Jelenleg bordasérüléssel, valamint hasi és végtagzúzódással a baleseti sebészeti osztályon kezelik. Állapota stabil, megfigyelése és további kezelése várhatóan egy hétig tart - tették hozzá.

Szabó István mérnök dandártábornok, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka pénteken reggel az MTI-nek azt mondta: a minisztert sem műteni, sem gipszelni nem kellett. Vállficamát helyrerakták, az éjszaka nyugodtan telt. Egy rögzítőkötéssel kiengedik a kórházból. A másik mentőhelikopterrel a kórházba szállított sérültet - aki fedett hasi sérülést szenvedett - néhány napra megfigyelésre bent tartják.

Szabó István elmondta, hogy csütörtök éjszaka a miniszteri autóban ülő másik két embert, a gépkocsivezetőt és a tárcavezető tanácsadóját is a Honvédkórházba vitték. Hende Csaba tanácsadója zúzódásokkal érkezett az intézménybe. A miniszteri autó sofőrje szegycsonttörést szenvedett a baleset során, őt a salgótarjáni kórházból szállították át - mondta a kórház parancsnoka.

Hende Csaba pénteken reggel a Facebook-oldalán közölte, hogy jobban van, és mint írta, "remélhetőleg néhány nap múlva minden visszatérhet a megszokott kerékvágásba".

A minisztert szállító autó a Szécsény és Hollókő közötti 2122-es úton ütközött össze egy másik kocsival csütörtökön délután 5 óra körül. A balesetet, amelyben összesen öten sérültek meg, feltehetően nem a minisztert szállító autó okozta. A helyszínt, a Nagylóc és Zsunypuszta közötti szerpentines szakaszt egy raliversenyző-páros engedély nélkül akarta lezárni, de a minisztert szállító honvédségi autó megkülönböztető jelzését használva kikerülte a lezárást jelző embert, majd a szerpentinen ütközött a ralisokkal. A versenyautó pilótáját állítólag többször is megbüntették már gyorshajtásért.

Az MTI értesülése szerint az autóbaleset ötödik sérültjét, az autóbalesetet feltehetően okozó raliautó navigátorát a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház traumatológiai osztályán ápolják súlyos sérülésekkel.