Hat-hét közműcéget államosítana Orbán

Vágólapra másolva!
Korábban privatizált közműcégek visszavásárlásáról tárgyal a kormány - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. Téli tűzifaosztásról is beszélt.
Vágólapra másolva!

Hat-hét nagyon komoly, korábban privatizált közműcég visszavásárlásáról, állami kézbe vételéről folyamatosan tárgyal a kormány - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő szerint, ha megmarad a társadalmi támogatottság, egy-két év múlva közösségi tulajdonban lévő közszolgáltatási rendszer működhet Magyarországon.

Jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat, amelyet akár még a választás előtt elfogadhatnak a képviselők - mondta a miniszterelnök. A készülő törvény szerinte a rezsicsökkentésnél is nagyobb vitákat fog kiváltani a nemzetközi térben.

Orbán arról is beszélt, hogy az idén télen is biztosítanak majd a rászorulóknak - zömében állami erdőkből kitermelt - szociális tűzifát a piaci ár alatt, az önkormányzatokon keresztül. Az erre szolgáló költségvetési keretet az idén megkétszerezték: kétmilliárd forint értékű szociális tűzifát fognak szétosztani.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy nem tartja elkerülhetőnek azt a csatát sem, amely a gazdasági szereplők rezsijének csökkentésével kapcsolatos.

Fontosabb a remény, mint a tény

Orbán Viktor felidézte a múlt vasárnapi kötcsei polgári pikniken tartott beszédét, amelyben - mint kifejtette - arról szólt, hogy a magyar embereknek van egy politikai kultúrája, amelyet adottságként kell kezelni. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy "egy magyar embernek nagyon nehezen jön ki a száján az a mondat, hogy jól mennek a dolgok, még akkor is, ha egyébként valami ilyesmit gondol".

"Ezért ha kormánypártként mi azzal állunk ki, hogy emberek, itt vannak az adatok, tessék megnézni, a dolgok jó irányba vagy jól mennek, akkor a kommunista múlt miatt ezt sikerpropagandának fogják tekinteni" - fogalmazott, közölve, hogy ezért arra kérte a kötcsei résztvevőket is, ne ezzel próbálkozzanak, mert így ellenállásba fognak ütközni. Ehelyett használják azt az "értelmezést", hogy "Magyarország jobban teljesít", és legalább annyit beszéljenek a még megoldandó dolgokról, mint az eredményekről - idézte múlt heti beszédének tartalmát a miniszterelnök.

Szavai szerint ezt a gondolatot értetlenséggel szokták fogadni, mert sokan úgy gondolják, a jó kormányzás önmagáért beszél, és ez alapján az emberek a kabinet munkájának meghosszabbítására szavaznak. Horn Gyula néhai miniszterelnök is ezt gondolta 1998-ban, "voltak is érvek egyébként a kezében meg tények is" - tette hozzá.

A magyar emberek azonban másképpen, egy bonyolultabb mechanizmus eredményeként szoktak dönteni a választáson: "a remény fontosabb a magyar választópolgár számára, mint a tény; ez egy döntő eleme a magyar népléleknek" - jelentette ki Orbán Viktor. Ezért szerinte csak olyan választási programmal érdemes előállni, amely nem arról szól, mit tett a politika, hanem hogy mi az a lehetőség, amelyet fel tud kínálni az embereknek, akik ezt ki tudják használni, ha ügyesek. Összegzése szerint ezért "sokkal inkább a reményről, a jövőről és az emberekről kell szólnia ennek a választásnak".