Mesterházy rezervátumba küldi a szocialista mamutokat

Mesterházy Attila, háttérbe szorulnak az MSZP öregjei, Mesterházy bejelenti jelöltségét 2010-ben
Vágólapra másolva!
A napokban tárgyalja az MSZP vezetése, hogy kik indulhatnak jövőre a párt országos listáján. A legnagyobb meglepetés több szocialista szerint az lesz, hogy az elmúlt évtizedekben meghatározó politikusok a névsor második felében kaphatnak csak helyet, így a frakció nagy része lecserélődik. Az MSZP vezetése arra számít, hogy a régi arcok egy része mindent bevetve küzd majd a parlamenti székéért, de "a szocialista mamutok" végül bele fognak törődni, hogy lejárt az idejük.
Vágólapra másolva!

- Támogatsz majd abban, hogy a listán előbbre kerüljek?
- Támogatlak, de Mesterházy fejében megvan már a névsor, és fölösleges ellenkezni.

Ezt a párbeszédet egy régebben meghatározó MSZP-s politikus mesélte, aki nehezen emészti meg, hogy valószínűleg nem kap befutó helyet a szocialisták 2014-es országos listáján. Ő sem tudhatja biztosan, hányadik lesz, hivatalosan ugyanis még nincs semmilyen névsor, az elnökség sem tárgyalt semmilyen dokumentumot. Mégis mindenki erről beszél most a pártban. Az előbb idézett politikus pedig a szóbeszédek alapján már most gyűjti a szövetségeseit, hogy előkelőbb helyet tudjon magának kiharcolni.

Az MSZP elnöksége információnk szerint a héten tárgyalhatja a 2014-es országos lista első változatát, amelyen a megkérdezett szocialisták szerint az lesz a legnagyobb meglepetés, hogy az elmúlt évtizedekben politizáló képviselők főleg a lista második felében szerepelnek majd. A frakció nagy része így biztosan lecserélődik jövőre.

Az első tíz hely nem kérdés

A lista első tíz helyét több szocialista szerint minden bizonnyal a párt tisztségviselői kapják majd: Mesterházy Attila pártelnök után Botka László választmányi elnök lehet a második, és az első tízben szerepelhet Simon Gábor elnökhelyettes, Gúr Nándor alelnök, Velez Árpád pártigazgató, Tóbiás József frakcióigazgató, Molnár Zsolt budapesti elnök, Harangozó Tamás, Józsa István, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettesek, illetve Kunhalmi Ágnes elnökségi tag, aki az MSZP-ben előírt női kvóta miatt férhet be az első tízbe.

Mesterházy bejelenti a jelöltségét 2010-ben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szocialisták úgy számolnak, hogy a lista első 30-35 helyezettje juthat majd be a parlamentbe, de a pontos szám persze változhat a párt támogatottsága és a választókerületek eredménye alapján. Mivel a második tíz helyen valószínűleg az elnökségi tagok és az országos testületek vezetői szerepelnek majd, az igazi harc az utánuk következő helyekért lehet. Az MSZP alapszabálya szerint ugyanis az országos választmányon még történhetnek cserék, "ott még lehet harcolni, kortesbeszédeket tartani, hogy valaki ne 45., hanem 25. legyen" - mondta egy pártvezető.

Kerestük az országos listával kapcsolatban Mesterházy Attilát, aki Molnár Zsolt kampányfőnökhöz irányított. Molnár azt mondta, hogy még nem aktuális ez a kérdés, az elnökség még a megyei szervezetek javaslatait várja és elemzi. Az elnökség a listát október 12-én terjeszti a választmány elé, ha változás lesz, az elnökségnek azt jóvá kell hagynia, majd az október 19-ére összehívott kongresszus szentesíti a névsort.

Az Együttnél is tisztul a kép

Az MSZP választási szövetségesénél sem készült még el az országos lista. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke azt mondta az Origónak, hogy befejeződött a jelöltek kiválasztása abban a 31 választókerületben, ahol az MSZP-Együtt-megállapodás szerint az utóbbi indíthat jelöltet. Információnk szerint az egyetlen problémás körzet Kaposvár, amelyre korábban nem számított az Együtt vezetése (itt léptette vissza Lamperth Mónikát az MSZP).

Szigetvári azt mondta, hogy az Együtt és a PM politikusai kétharmad-egyharmad arányban szerepelnek majd a listán, és az első tíz helyet "nagy valószínűséggel" a két párt vezetői kapják. Bajnai Gordon mellett tehát Juhász Péter, Kónya Péter, Szigetvári Viktor, a PM-től pedig Szabó Tímea, Jávor Benedek és Karácsony Gergely szinte biztosan benne lesz az első tízben. A további helyeket az Együtt alapító tagjai és PM-es politikusok között osztják el. Szigetvári szerint még az idén elfogadja majd az Együtt elnöksége a névsort, de azt nem kívánta megbecsülni, hogy hány hely számít majd befutónak.

A mamutok ideje lejárt

Az MSZP-s vezetők tisztában vannak azzal, hogy "a parlament melegében" évtizedek óta politizáló vezetők egy része mindent bevet majd, hogy jobb pozíciót szerezzen magának. A pártvezetés azonban arra számít, hogy a frakció nagy része jövőre biztosan lecserélődik. Az ismert politikusok közül szinte biztosan távozik a parlamentből Lendvai Ildikó (maga jelentette be, hogy nem indul), Veres János és Szanyi Tibor (ők az EP-listán kaphatnak helyet) és többen nagy kiesőként említették Kovács Lászlót, illetve az egyéni körzet nélkül maradó Lamperth Mónikát. Kérdéses Kiss Péter jövője, mivel a volt kancelláriaminiszter súlyos betegséggel küzd, és a gyógyulásától függ, elindul-e Újpesten.

A hétvégén a Hírhatár.hu-n megjelent, hogy négy régi motoros, Szekeres Imre, Puch László, Boldvai László és Baja Ferenc befutó helyet kaphat a listán, ám több pártvezetőtől úgy tudjuk, hogy erre kevés esélyük van. "Ha valaki nagy politikusnak tartja magát, nyerje meg az egyéni választókerületét" - mondta egy pártvezető arra célozva, hogy Mesterházy Attila pártelnök inkább azokat részesíti előnyben, akik "nem használódtak el az elmúlt évtizedekben". Többen felidézték, hogy Mesterházy már a 2011-es kongresszuson is azt kérte a párt régi politikusaitól, hogy húzódjanak háttérbe.

Kovács László távozhat a parlamentből Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Szekeres Imre várhatóan Jászapátiban, Boldvai László Nógrád megyében, Baja Ferenc pedig Pest megyében indulhat egyéniben, Puch viszont kivételes helyzetben van. Egy elnökségi tag szerint Puch valószínűleg maga dönthet a sorsáról, mivel jó a kapcsolata Mesterházyval, és korábban sokat segítette a pártelnököt. Több szocialista politikus is azt mondta, hogy a lista nyilvánosságra hozása után sem számítanak nagy feszültségre a párton belül. "Az MSZP-s mamutok majd keseregnek egy picit, de szerintem tudomásul fogják venni, hogy az idejük lejárt" - mondta egy szocialista.